De financiering van wooncoöperaties is een patchworkdeken

Wooncoöperaties bouwen en verhuren betaalbare woningen. Maar de financiering waarmee dat tot stand komt, is ingewikkeld en relatief duur. Wij – de initiatiefnemers van de Nieuwe Meent, het tweede project in de pilot wooncoöperaties van de gemeente Amsterdam – merken dat elke dag.

Waarom de financiering ingewikkeld is? Als wooncoöperaties zijn we voor de bank een zakelijke klant, geen ‘gewone’ huizenkoper. We komen daarom niet in aanmerking voor een hypotheek over het hele bedrag dat we nodig hebben om ons pand te bouwen. In plaats daarvan krijgen we een zakelijke lening over 70 tot 80 procent. Bovendien ligt de rente hoger dan bij een hypotheek.

Daarnaast gaat de lening van de bank pas in als de bouw begint. Voor die tijd kunnen we nog geen banklening krijgen, want er is nog geen onderpand. Maar we maken wel al volop kosten voor architecten, financieel en juridisch adviseurs en de bouwvergunning. Die moeten we financieren uit de 20 tot 30 procent die we niet van de bank krijgen.

Dat doen we door leningen en subsidies aan te vragen bij verschillende (lokale) overheden. Door een eigen inleg van 4.000 euro per persoon. En door geld te lenen van vrienden, familie en andere woongemeenschappen. Via een crowdfundingcampagne geven we obligaties uit met een looptijd van vijf, tien of vijftien jaar en een rentepercentage van rond de 2 procent. Op die manier moeten we nog eens 450.000 euro ophalen.

De financiering van een wooncoöperatie lijkt dus nog het meeste op een patchworkdeken. Het grootste lapje bestaat uit de banklening. Dan zijn er nog een aantal kleinere, dat zijn andere leningen en subsidies. En dan een hoekje met hele kleine lapjes, dat is de crowdfunding. Allemaal met verschillende rentepercentages, looptijden en voorwaarden.

Kan dat niet simpeler? Ja, dat kan. Er liggen al ideeën voor een overheidsgarantie voor wooncoöperaties, waardoor ze net als woningcorporaties goedkoop kunnen lenen. En de gemeente Amsterdam heeft een fonds opgezet waaruit wooncoöperaties geld kunnen lenen. Een idee dat andere gemeenten misschien over kunnen nemen.

Maar tot die tijd blijft het opzetten van een wooncoöperatie echt pionieren, met alle moeilijkheden van dien. Wil je ons helpen het project tot een succes te maken? Ga dan naar crowdfunding campagne van de Nieuwe Meent.

Meer over wooncoöperaties

Kennisdossier Wooncoöperaties