De cobra van de woonruimteverdeling

Toen koloniaal India geplaagd werd door giftige cobra’s, loofden de Britten een beloning uit voor iedere gedode cobra. Deze oplossing had effect, veel slangen werden geruild voor een beloning. Al snel zagen ondernemende Indiërs hier brood in en begonnen thuis cobra’s te kweken. Zodra de Britten dit ontdekten, werd het beleid stopgezet. De kwekers lieten de cobra’s los, waarna de plaag nog erger werd dan eerst. Het cobra-effect: de veronderstelde oplossing maakt het probleem alleen maar erger.

Iets soortgelijks is met het verdeelsysteem van huurwoningen aan de hand. Het belangrijkste volgordecriterium in dit systeem is inschrijfduur: wachten wordt beloond. Dus iedereen wacht. En omdat iedereen wacht, duurt het wachten alleen maar langer. Zo ontstaat steeds vaker een verkeerde match bewoner en woning. Inschrijfduur is de cobra van de woonruimteverdeling.

Dit probleem biedt ook een kans. Iedereen wacht tegelijkertijd op iedereen. Huurders houden de huizen bezet voor huurders die weer andere huizen bezet houden. Wat als je zichtbaar kunt maken wie willen verhuizen, in welke woning ze wonen en naar welke woning ze op zoek zijn? En wat als je die huurders vervolgens aan elkaar koppelt? Zodat ze van woning kunnen ruilen. Laat dat nou precies zijn wat HuisjeHuisje gaat doen!

HuisjeHuisje brengt huurders die willen verhuizen samen. Huurders maken in een app op hun smartphone een profiel aan; ze geven aan in wat voor woning ze wonen en waarin ze zouden willen wonen. Vervolgens swipen ze door het beschikbare aanbod. Wanneer ze geïnteresseerd zijn in een woning, liken ze die. Bij een wederzijdse like is er een match en contact. Willen ze echt verhuizen? Dan doen ze een aanvraag tot woningruil bij hun verhuurders.

HuisjeHuisje is een initiatief van Eigen Haard, Mitros, Rochdale en Ymere. Het is een gratis app die woningruil makkelijk en leuk maakt. In totaal werken nu 27 corporaties eraan mee, samen met WoningNet. Deze corporaties hebben samen zo’n 330.000 huurwoningen. We zijn onlangs gestart met een pilot. De app wordt eind september gelanceerd.

Het huidige woonruimteverdeelsysteem werkt niet goed. Wachtrijen worden alleen maar langer en mensen wonen steeds minder vaak passend. Stilzitten is geen optie. Wij proberen dat probleem daarom op een radicaal andere manier op te lossen. Wij denken dat door Huisjehuisje het aantal verhuizingen zal toenemen, waardoor meer mensen naar wens kunnen wonen. Hiermee lossen wij het probleem een stukje op. En het belangrijkste, de huurders hebben geen last van die vervelende cobra!

Pieter Schipper is adviseur Strategie, Ymere

Kennisdossier Woningmarkt

Platform31 bundelt de belangrijkste kennis over de woningmarkt voor u in een overzichtelijk kennisdossier. In dit kennisdossier koppelen we beschikbare kennis aan stedelijke praktijk, stellen relevante kennis beschikbaar en informeren over de nieuwste trends en ontwikkelingen.

Kennisdossier Woningmarkt