Datagedreven oplossingen voor succesvol arbeidsmarktbeleid
Het ecosysteem van het House of Skills
Ik merk steeds vaker dat het arbeidsmarktbeleid van gemeenten zich niet langer op de versterking van de positie van werkloos werkzoekenden richt. Steeds meer wordt vanuit een preventief perspectief gekeken, ook naar werkenden. Grote groepen werkenden dreigen namelijk buiten de boot te vallen door nieuwe competenties die van hen worden verlangd. Robotisering, digitalisering van werkprocessen, nieuwe business modellen en het verdwijnen van tal van taken zijn hier de oorzaak van.
De groepen waar het hier om gaat zijn vooral de werkenden op (V)MBO niveau 2 en 3. De ‘fit’ tussen competenties voor zogenaamde ‘jobs of the future’ en competenties waarover (aanstormend) MBO talent beschikt, verslechtert elk jaar. Ten eerste worden veel studenten opgeleid voor werk in krimpende sectoren en met vaardigheden die niet passen bij wat werkgevers vragen. Zo zijn er geen passende banen voor hen beschikbaar. Ten tweede wordt het arbeidsmarktperspectief voor werkenden somberder. Het beeld dat ik schets is echter niet zo somber als het lijkt; gezien het krachtige herstel van de economie zijn er gelukkig genoeg groeisectoren die goede werkkansen bieden voor de genoemde groepen. En door te investeren in de competenties van deze groep, kun je ervoor zorgen dat de, steeds groter wordende, mismatch met de huidige vraag van werkgevers verkleind wordt.
Maar hoe pak je dat als gemeente aan? Volgens mij samen met de spelers uit het lokale, regionale en nationale ecosysteem van arbeidsmarktbeleid. En op basis van de juiste data en met het lef om meerdere jaren te willen investeren in een echte lange-termijn oplossing. Dit zie je terug in het initiatief House of Skills, een fysieke en virtuele omgeving waar bewoners uit de metropoolregio Amsterdam (MRA) kunnen werken aan hun ‘skills’ om zo beter te kunnen voldoen aan de vraag van werkgevers. Programma’s worden op maat gemaakt en het biedt onder meer assessments, competentiescans, loopbaanadvies, skills-trainingen en matching op basis van skills. In dit initiatief zie je dat goede samenwerking tussen verschillende partijen in stad en regio essentieel is en werkt. Bovendien zie je hier het grote belang van gebruik en uitwisseling van (real time) arbeidsmarktdata.
Het House of Skills verdient volgens mij bijzondere aandacht. Voorkom dat de kloof tussen de vraag van werkgevers en de competenties van de middelbaar opgeleide beroepsbevolking nog groter wordt. Geef voorlopers experimenteer- en regelruimte en faciliteer de opschaling van dit initiatief. Kortom, bedenk wat u kan hebben aan een datagedreven oplossing en wie voor u de relevante spelers hierin zijn. Veel succes gewenst!
drs. Johan W. Stuiver, director Strategie & Innovatie Public Sector, Deloitte (partner in het House of Skills)
Meer over de aanpak achter het House of skills
De gemeente Amsterdam heeft samen met gemeenten uit de metropoolregio Amsterdam (MRA) en een groot aantal partners het initiatief genomen voor de oprichting van het ‘House of Skills’. Het project gaat in september 2017 van start en is een fysieke en virtuele omgeving waar bewoners uit de metropoolregio na een skills-assessment een volledig op maat gemaakt en gevalideerd modulair (intersectoraal) skills programma kunnen volgen. Dit traject is volledig afgestemd op de concrete vraag van bedrijven en publieke werkgevers uit de groeisectoren. Het project richt zich op 5000 en werkenden en kortdurend werklozen in de krimpsectoren, om hen een succesvolle overstap te laten maken naar de groeisectoren in de MRA zoals de sectoren ICT, techniek, zorg en hospitality. Tegelijkertijd richt het project zich op werknemers die bij hun werkgever een nieuwe functie ambiëren maar daar wel nieuwe competenties voor nodig hebben.
Stukjes van de puzzel
De gemeente Amsterdam kan en wil dit proces niet alleen realiseren. In deze complexe puzzel hebben tal van organisaties in de MRA regio een stukje van de puzzel in handen. Van werkgevers tot vakbonden, van O&O fondsen tot het UWV en van onderwijs- kennisinstellingen en uitzendorganisaties tot dataspecialisten en adviesbureaus. Al deze partijen beschikken over eigen data, tools, expertise en financiële middelen. Bovendien hebben veel van deze organisaties een sectorale focus en in minder mate een intersectorale focus. Voornamelijk de intersectorale aanpak met zoveel partijen en met een dergelijke schaalgrootte is vernieuwend te noemen. Al deze partijen zijn partner in het House of Skills voor minimaal 3 jaar en hebben al hun bestuurlijk en financiële commitment afgegeven op basis van een gezonde businesscase.
Relevante data
De projectpartners hebben het afgelopen jaar al ervaring opgedaan in een groot aantal regionale publiek-private partnerships (PPS’s of Opleidingshuizen) tussen opleiders, werkgevers, brancheorganisaties en de gemeente. Al snel werd duidelijk dat er nauwelijks een snelle goede koppeling te maken was tussen de beschikbare relevante data. Onder relevante data versta ik dan onder andere de data:
- Type werkgever en ontwikkelingen per type werkgever
- Type functies nu en in de toekomst
- Per functie vereiste competenties nu en in de toekomst
- (modulair) scholingsaanbod per functie en competenties
- Inhoudelijke ontwikkelingen per opleiding en vorm van onderwijs lesgeven
- Vrijstellingen scholing bij switchen van baan
- Financiële mogelijkheden voor scholing en begeleiding
- Randvoorwaardelijke beperkingen per persoon en werkgever zoals financiële situatie, mogelijkheden kinderopvang, mantelzorg, gezondheid et cetera.
Datamotor
Het beschikbaar hebben van real time arbeidsmarktdata is volgens mij vereist om niet alleen een goede match te maken tussen de (nieuwe) werkgever en de toekomstige werknemer maar ook om de sturing van het regionale en landelijke arbeidsmarktbeleid beleid effectiever en efficiënter te laten verlopen. De krachtige motor achter het House of Skills is dan ook de verzameling en de koppelingen tussen toegankelijke, actuele en toekomstgerichte data. Het ontwikkelen, afstemmen en realiseren van beleid van de verschillende partners in dit ecosysteem zal op basis van deze data veel succesvoller zijn. Maar we moeten ons wel realiseren dat het geen gemakkelijke opgave is om de datamotor op volle toeren te laten draaien, gezien het grote aantal partners, betrokkenen en databronnen en de beperkingen daarbinnen.
Voor meer informatie:metropoolregioamsterdam.nl