Circulaire aanpak met Parels in binnenstad Breda

Willen we in 2050 een circulaire maatschappij hebben, dan moeten we nu grote stappen maken. Producenten moeten grondstoffen gaan hergebruiken en spullen maken die langer meegaan. En consumenten moeten alle afval gaan scheiden en spullen (laten) repareren of tweedehands kopen, in plaats van nieuw kopen. Daar ligt volgens het kabinet ook een taak voor gemeenten. Wij kunnen deze verandering positief beïnvloeden.

Als gemeente Breda hebben we deze circulaire opgave gekoppeld aan ons binnenstadbeleid. Want voor lokale overheden ligt ook op dit vlak een grote opgave: hoe kunnen we de vitaliteit van onze binnensteden behouden of zelfs vergroten? Dan gaat het bijvoorbeeld om centra compacter maken, functies mengen, meer bezoekersbeleving (van place to buy naar place to be) en ruimte maken voor lokaal en duurzaam. Daar gaat Wouter Kersten in het Platform31-essay Een levendige stad is een veelzijdige stad uitgebreid op in. Voor Breda is beleving toevoegen aan onze binnenstad bijvoorbeeld een belangrijke uitdaging.

Bij deze opgaven willen we als gemeente snel stappen maken en ‘gewoon doen’. Zo kwamen we tot een winkelconcept voor tweedehandsitems in combinatie met een ontmoetingsplek rondom het thema circulariteit. Zo hebben we meerdere uitdagingen gecombineerd. Samen met kringloopwarenhuis Vindingrijk hebben we de circulaire kringloopwinkel Parels geopend in de Houtmarkt. Deze voormalige passage in het centrum van de stad kent veel leegstand. Met de hippe circulaire kringloopwinkel tonen we de bezoeker dat deze passage getransformeerd is tot een leuk winkelstraatje. Ook laten we een nieuwe doelgroep, die niet snel naar een kringloopwinkel zou gaan, op deze plek kennismaken met een ‘nieuwe’ manier van shoppen.

Met Parels brengen we nieuw leven in de binnenstad en laten we zien dat tweedehands shoppen niet stoffig en saai is, maar juist leuk en hip. Voor dat laatste inzicht speelt de inrichting een belangrijke rol. Daarom hebben we het Bredase circulaire ontwerpersduo Kim en Koen gevraagd om circulaire presentatiemeubels te ontwerpen. Zij gebruikten kasten van de kringloopwinkel Vindingrijk en sloophout dat bouwbedrijf Maas-Jacobs aanlevert vanuit hun werk aan twee Bredase bouwlocaties – dit bouwbedrijf heeft overigens ook de Houtmarktpassage getransformeerd naar de huidige Houtmarkt. Een werkplaats met vrijwilligers maakte uiteindelijk alle presentatiematerialen.

De mooiste tweedehandsitems en circulaire items worden bij Parels trots tentoongesteld als echte museumstukken. Elke week opnieuw verandert de presentatie en zo verleiden we de bezoeker telkens weer anders kennis te maken met circulariteit. In Parels staat ook een Circulaire Tafel als plek voor ontmoeting en inspiratie. Hier komen mensen samen die zich willen inzetten voor een duurzaam en circulair Breda. Er zijn werk- en vergaderplekken, hier worden workshops gehouden en is ruimte voor voorlichting en advies vanuit de gemeente. Allemaal rond het thema circulariteit.

De circulaire winkel helpt onze binnenstad te vitaliseren, maar staat daar uiteraard niet alleen in. Met het programma (On)Benut Breda proberen we leegstand terug te dringen. Via het project #ikmaakbredamooier tonen we foto’s van Breda, gemaakt door Bredanaars, op leegstaande panden. Ook werken we aan de haalbaarheid van Tinos (tiny experiences), waarmee we bezoekersattracties willen realiseren in leegstaande panden in de binnenstad. Want we willen niet alleen werk maken van de circulaire opgave, maar samen met vele stakeholders tegelijk onze mooie binnenstad aantrekkelijk én levendig houden.

parels-breda