Circulair Bouwen? Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan

Die Pippi Langkous mentaliteit is voor veel deelnemers het vertrekpunt om aan de masterclasses Circulaire woningbouw van Platform31 deel te nemen. Zij lieten zich op 27 januari dan ook graag inspireren door Owen Zachariasse van de Delta Development Group tijdens een excursie naar het eerste Cradle-2-Cradle (C2C) bedrijventerrein in Nederland, gevestigd in de circulaire koplopergemeente Haarlemmermeer. Want de onderliggende uitgangspunten en toegepaste principes op Park 20|20 zijn zeker relevant voor partijen en organisaties die in de sector wonen en huisvesting actief zijn.

Zachariasse verhaalde gepassioneerd over de ontwikkeling van het bedrijvenpark. Als één van de initiatiefnemers van het park, maakt hij zich met de Delta Group sterk voor de ontwikkeling van duurzame projecten die iets terug geven aan de samenleving en aan de omgeving waarin ze gerealiseerd worden. Dit vertaalt zich bij Park 20|20 in de toegepaste principes, dat zijn naast C2C:

  • Het toepassen van een ‘ontwerp voor demontage strategie’ waarbij gebouwen uit zoveel mogelijk demontabele onderdelen bestaat.
  • ‘Product-of-Service’ toepassingen, waarbij producten worden geleased in plaats van aangeschaft. De leverancier zorgt ervoor dat de gebruikte producten worden hergebruikt.
  • ‘Material Banking’, waarbij het gerealiseerde gebouw wordt beschouwd als een materialenbank, inclusief materialenpaspoort, en de restwaarde van het gebouw wordt bepaald.

In Park 20|20 zijn deze principes niet alleen succesvol integraal toegepast in het ruimtelijk ontwerp van het terrein en alle gerealiseerde bedrijfsgebouwen, maar is tegelijkertijd ook een economisch haalbaar project gerealiseerd. Het creëren van maatschappelijke meerwaarde en een gezond economisch rendement gaan dus heel goed samen.

De excursie omvatte ook een bezoekje aan de Valley, dé circulaire hotspot in ontwikkeling. De locatie wordt opgezet als nationale en internationale etalage voor de transitie naar een Circulaire economie. Een unieke plek waar circulaire ideeën, technologieën, financieringsconstructies en verdienmodellen tot ontwikkeling worden gebracht. De Valley biedt straks een compleet pakket aan benodigdheden om organisaties, overheden en bedrijven bij de transitie naar een Circulaire economie te faciliteren.

Die transitie is geen eenvoudige opgave. Het vraagt een enorme omschakeling op alle niveaus, macro, meso én micro en vergt een lange adem. Bij corporaties, gemeenten, ontwikkelaars, bouwers en toeleverende bedrijven. Maar dat het kán en economisch interessant is, blijkt steeds vaker in de praktijk. En voor degene die denkt dat zijn of haar bijdrage er niet toe doet, heeft Owen Zachariasse een bemoedigend woord, geleend van de Dalaï Lama: “If you think you’re too small to make a difference, try sleeping with a mosquito”. Aan de slag dus!

Fons Lustenhouwer