Als je het wilt zien, zie je de mogelijkheden

Het COA zag verleden jaar de asielzoekers met duizenden per week Nederland binnenkomen. Het was alle hens aan dek om iedereen een dak boven het hoofd te bieden. Binnen een paar maanden moesten we 30.000 bedden creëren.

Nood breekt wet én maakt je creatief. Op zeker moment waren de terreinen en de kant-en-klare units op en moet je verder kijken. Al langer wilde ik meer doen met het vele leegstaande vastgoed. En vanuit het aspect van duurzaamheid vind ik dat we bestaand vastgoed daarbij niet mogen negeren.

In de afgelopen jaren transformeerde het COA al enkele detentiecentra tot volwaardige opvanglocaties. Samen met het Rijksvastgoedbedrijf zijn we op zoek gegaan naar ander bruikbaar vastgoed. Nu, een jaar later verblijven er asielzoekers in onderkomens die voorheen dienst deden als ziekenhuis, kantoor, gevangenis, school of hotel.

Van deze transformaties leerden we dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn. Je moet de mogelijkheden willen zien. Na de vele verbouwingen verleden jaar, heb ik de ervaring dat transformeren sneller kan dan iedereen denkt én met een positieve businesscase. Leuke bijkomstigheid is dat veel bestaand vastgoed al goede voorzieningen in de buurt heeft. Bovendien behouden we soms bijzondere architectuur.

Ik vind dat de bouwsector te snel aan nieuwbouw denkt. Ik denk zelfs dat als de afgelopen jaren de mogelijkheden van transformatie beter onderzocht waren, dit de sector ten goede was gekomen. En er bovendien meer werk zou zijn geweest.

Ik zou bouwend Nederland dan ook willen prikkelen de mogelijkheden te onderzoeken van bestaand vastgoed. Kijk om je heen en zie niet direct de drempels en obstakels, maar kijk verder en ontdek een nieuwe bestemming.