20,5 graden in februari: niet lekker meer

Februari is koud. Althans, normaal gesproken lopen we nog rond met sjaals en handschoenen. Hoewel sommigen in deze periode nog hopen op een volgende Elfstedentocht, kijken de meesten toch al reikhalzend uit naar het voorjaar. Hoe dichtbij kwam dat lentegevoel vorige week. Rokjesdag leek dichterbij dan de Elfstedentocht. IJssalons draaiden overuren. In Arcen werd zelfs 20,5 graden gemeten: een extreem vroege warme dag.

Een paar jaar geleden had ik hier volop van kunnen genieten. Tuurlijk was het heerlijk om tussen de middag iets langer vrij te nemen en op een zonnig terras neer te strijken. Toch had ik een dubbel gevoel. Niet eerder werd ik zo letterlijk geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatverandering. Veranderingen die zijn veroorzaakt door het handelen van de mens. En waarvan de gevolgen de komende jaren zullen toenemen. Sommigen al snel, zoals de uitzonderlijke warme en droge periode van afgelopen zomer, andere gevolgen merken we pas later, zoals de verzakkingen van woningen. En herinnert u zich nog de hevige regenbuien in april vorig jaar? Hou er maar alvast rekening mee: dat gaat vaker en heviger voorkomen. En dan zal ik het maar niet hebben over de zeespiegelstijging: met een beetje pech is die in 2100 met 3 meter (!) gestegen.

Hoe bereiden we ons voor op dit soort klimaatveranderingen? Al zien we nu wel wat er mis gaat bij een hevige regenbui, wat zal er precies gebeuren bij nog meer regenval? En wat is precies het effect van die hitte in de stad? Gemeenten voeren klimaatstresstesten uit. Maar wat kunt u zelf doen? Gelukkig is er al veel bekend: de effecten van groen(e daken), de mogelijkheden om water op te vangen, slim positioneren van gebouwen zodat de wind ze kan verkoelen. Toch moeten we hieraan nog veel meer blijven ontwikkelen. En de goede voorbeelden blijven delen!

Workshops klimaatadaptatie

In 2019 biedt Platform31 workshops klimaatadaptatie in de gebouwde omgeving aan. We helpen gemeenten en andere betrokken partijen graag verder om slimme klimaatbestendige maatregelen te nemen. De kennis die we hiermee opbouwen, delen we vervolgens breed. Interesse of meer informatie? Klik hier