Zomerexcursie voor Middelgrote Gemeenten

Het revitaliseren van de binnenstad of het in nauwe samenspraak met bewoners en belanghebbenden opstellen van een omgevingsvisie: hoe doen uw collega’s dat eigenlijk? Tijdens de Platform31 zomerexcursie voor middelgrote gemeenten ontmoet u bestuurders, directieleden en professionals van andere middelgrote gemeenten. Meld u snel aan en laat u inspireren!

Wat kunt u verwachten?

Op 31 augustus laat gastgemeente Winterswijk u graag zien hoe ze een bruisend centrum vormgeeft met stedelijke herverkaveling. Ga met ons op pad naar het buitengebied van Winterswijk en hoor en zie hoe deze gemeente haar bewoners en belanghebbenden de touwtjes in handen heeft gegeven bij het opstellen van een nieuwe omgevingsvisie. Tegen welke hobbels is de gemeente opgelopen? Wat vraagt deze nieuwe manier van werken van bewoners, professionals, de gemeenteraad en van bestuurders?

Deze zomerexcursie organiseren wij in het kader van de samenwerking tussen Platform31 en de circa 15 middelgrote gemeenten die partner van ons zijn. De zomerexcursie is bedoeld om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren. Dankzij uitwisseling van kennis en ervaringen verkennen we welke kennisvragen en uitdagingen er op middelgrote gemeenten afkomen en waarbij Platform31 kan ondersteunen.

Voor wie?

De zomerexcursie is bedoeld voor bestuurders, directieleden en de vaste contactpersonen in relatie tot het partnerschap met Platform31. Wij zouden het bijzonder op prijs stellen als er vanuit elke gemeente meerdere bestuurders en ambtenaren deelnemen. Het voltallige college van de gemeente Winterswijk zal u ontvangen. Vanuit Platform31 zullen Hamit Karakus (directeur), Henk Jan Bierling (programmamanager Partners) en Joost van Hoorn (accountmanager Middelgrote Gemeenten) deelnemen. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar Joost van Hoorn: joost.vanhoorn@platform31.nl.

We kijken uit naar uw aanmelding en deelname en zijn benieuwd naar uw ambities, verhalen en de uitdagingen waar u voor staat. De uitkomsten van de zomerexcursie nemen wij mee in onze plannen voor 2019 en verder.

Map for Gemeentekantoor Winterswijk: Stationstraat 25, 7101 GH Winterswijk
20171218 weurdenici final internal thumb small 1531483478

Zomerexcursie voor Middelgrote Gemeenten

Het revitaliseren van de binnenstad of het in nauwe samenspraak met bewoners en belanghebbenden opstellen van een omgevingsvisie: hoe doen uw collega’s dat eigenlijk? Tijdens de Platform31 zomerexcursie voor middelgrote gemeenten ontmoet u bestuurders, directieleden en professionals van andere middelgrote gemeenten. Meld u snel aan en laat u inspireren! Lees meer

12:30 Ontvangst inclusief lunch in het gemeentekantoor
13:00 Opening

door Hamit Karakus (Platform31)

13:05 Welkom en introductie Gemeente Winterswijk

door burgemeester Joris Bengevoord

13:20 Kennismaking en uitwisseling van vraagstukken en uitdagingen

onder leiding van Hamit Karakus

13:50 Platform31 en middelgrote gemeenten

door Joost van Hoorn (Platform31)

14:00 Stedelijke herverkaveling in het centrum van Winterswijk

door Robert Lautenbach (Winterswijk)

Circa honderd vastgoedeigenaren, bewoners, investeerders en smaakmakers werkten eind 2015 aan vernieuwende visies op vier gebieden rondom het centrum. Drie jaar later en zeven ruildeals rijker worden drie van de vier gebieden herontwikkeld. 17,5 miljoen euro aan publieke en private investeringen zorgen voor tweehonderd extra openbare parkeerplaatsen, een prachtig nieuw park en de renovatie en transformatie van drie cultuurhistorische panden. Ook zal er 13.000 m² incourant zakelijk en maatschappelijk vastgoed worden gesloopt en circa 3.000 m² leegstaand vastgoed worden getransformeerd naar nieuwe functies. Robert Lautenbach vertelt u graag meer over de succesvolle strategie achter stedelijke herverkaveling & de ‘lessons learned’.

14:20 Totstandkoming Omgevingsvisie Buitengebied

door Gerard Overkamp (Winterswijk)

2.600 adressen en meer dan 250 participanten in het proces van tot stand brengen van de omgevingsvisie. Getallen over een visie zonder getallen. En toch sturend, toch gedragen. Lessen om dat voor elkaar te krijgen. Over draagvlak, valkuilen, en de verhouding tussen college, raad en participanten. De voordelen van de middelgrote gemeente in processen van strategische beleidsvorming.

14:40 Wandeling langs enkele centrumlocaties waar stedelijke herverkaveling heeft plaatsgevonden

onder leiding van Robert Lautenbach

15:30 Bustour door het buitengebied van Winterswijk

onder leiding van Gerard Overkamp

16:30 Wrap-up & discussie: opgaven en kansen van middelgrote gemeenten

onder leiding van Henk Jan Bierling (Platform31)

17:00 Afsluiting en borrel bij 'VanStreek'

Notaristuin 10, 7101RA Winterswijk

Wilt u deelnemen aan de zomerexcursie? Mail dan naar Joost van Hoorn: joost.vanhoorn@platform31.nl.