Tweede leerkring armoede en gezondheid

Preventieve aanpak van armoede, schulden en gezondheid

Van de Nederlandse bevolking loopt 16,5 procent risico op armoede of sociale uitsluiting. Mensen in armoede zijn vaker stressgevoelig en leven minder gezond. Nieuwe aanpakken zijn in ontwikkeling, maar de link met gezondheidsbeleid wordt niet gelegd. De aanpakken zijn bovendien vaak lokaal, en kennis en ervaringen worden nog weinig gedeeld. Platform31 en Pharos starten daarom vanuit het Stimuleringsprogramma Gezond in… de tweede leerkring armoede, schulden en gezondheid.

De leerkring start op donderdag 19 april 2018. We zoeken hiervoor deelnemers: vernieuwers die willen innoveren, experimenteren en vooruitkijken. Professionals die graag leren van elkaars aanpak, spiegelen op inhoud en proces en samen lessen formuleren voor een preventieve aanpak van armoede en schulden voor gemeenten en andere partijen.

Winst behalen door vroegsignalering

Met vroegsignalering en een gecombineerde aanpak van armoede, schulden en gezondheid is zeker winst te behalen, vooral voor de groep mensen met een lage sociaal economische status. Nu kloppen mensen vaak pas aan als de financiële problemen al groot zijn en huisuitzetting dreigt. Of men zoekt helemaal geen hulp omdat men zich schaamt of niet weet waar men terecht kan. Door er vroeger bij te zijn, zijn financiële problemen nog makkelijk op te lossen en is er minder stress. Dit vraagt gelijk wel om ander type interventies en samenwerkingspartners.

De deelnemers aan de eerste leerkring – veelal initiatiefnemers van innovatieve aanpakken – concluderen dat ze bezig zijn met een zoek- en leerproces, waarin het gaat om het vinden van de juiste partners voor deze ambitie, het goed inrichten van het proces – van doelbeschrijving, verantwoording tot goede registratie en van evaluatie van de aanpak. Bent u benieuwd naar de praktijkervaringen van de deelnemers van de eerste editie van deze leerkring? Lees dan deze interviews.

Duo’s uit verschillende organisaties

Per praktijk zoeken we twee deelnemers afkomstig uit verschillende organisaties, zoals de gemeente en een gezondheidscentrum of een wijkteam en een welzijnsorganisatie. Zodat u uw eigen aanpak effectief kunt spiegelen aan die van andere experts en uw netwerk rond dit thema kunt verbreden. Als onderdeel van de leerkring bieden we u een ‘versnellingssessie’ aan waarin u uw project kunt laten bespreken of een pregnante vraag kunt voorleggen. De leerkring is kleinschalig en interactief van opzet, waardoor wij ruimte bieden aan zes innovatieve aanpakken. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Meer informatie en aanmelden

Het traject van de leerkring start op 19 april en loopt tot 8 november 2018. Het bestaat uit drie plenaire bijeenkomsten van een halve dag in Amersfoort, en een versnellingssessie van 2,5 uur voor ieder project, waarin een lokale vraag centraal staat. Data voor de landelijke bijeenkomsten: 19 april, 14 juni en 8 november (12.00 – 16.30 uur). Data van versnellingssessies worden in overleg bepaald.

U kunt zich aanmelden tot 15 maart 2018 door het intakeformulier (.doc) in te vullen en retour te sturen aan Pieter Ros. Daarna vindt een selectie plaats. Het formulier bevat de achtergrondinformatie en selectiecriteria.

Pieter   Ros

Pieter Ros

Junior projectleider

06 30 12 76 01

Selectiecriteria

  • U brengt een vernieuwende aanpak in die in uitvoering is, geen idee of concept;
  • U werkt al aan de verbinding van armoede en schulden en aan een brede aanpak van gezondheid of u bent gemotiveerd om daar naartoe te werken;
  • GIDS-gemeenten hebben voorrang op andere gemeenten;
  • Het streven is verder dat tenminste twee kleinere gemeenten mee kunnen doen;
  • Commitment van tenminste twee deelnemers: een vernieuwer die direct betrokken is bij het praktijkexperiment en een ‘partner’ die relevant is voor opschaling of verankering binnen de bredere praktijk. Denk bijvoorbeeld aan een duo van een vernieuwer/projectleider van een sociaal wijkteam plus een gemeentelijke beleidsstrateeg of aan een vernieuwer/projectleider die aan de slag is met innovatieve aanpakken van armoede en schulden en mensen in de gemeente die met een integrale aanpak (gezondheid) of “beweging naar voren” bezig zijn (bijvoorbeeld GIDS contactpersonen).
logo-gezondin
Map for Amersfoort
Logo gezondin internal thumb small 1520873915

Tweede leerkring armoede en gezondheid

Preventieve aanpak van armoede, schulden en gezondheid

Platform31 en Pharos starten vanuit het Stimuleringsprogramma Gezond in… de tweede leerkring armoede, schulden en gezondheid. We zoeken hiervoor deelnemers: vernieuwers die willen innoveren, experimenteren en vooruitkijken. Lees meer

U kunt zich aanmelden tot 15 maart 2018 door het intakeformulier (.doc) in te vullen en retour te sturen aan Pieter Ros. Daarna vindt een selectie plaats. De leerkring biedt ruimte voor zes innovatieve projecten. In het intakeformulier vindt u de selectiecriteria en achtergrondinformatie.