Studiereis Europa

Gaat u mee op studiereis naar Europa? De themagroep Europa van de G40, het ministerie van BZK en Platform31 nodigen Nederlandse steden uit voor een digitale Europa kennis- en netwerkmiddag. Nederlandse steden staan voor grote uitdagingen en bedenken slimme oplossingen. Maar we zijn niet de enige! Er liggen nog veel kansen voor steden om kennis uit te wisselen en netwerk te vergroten wanneer we buiten onze eigen landsgrenzen kijken.

Wat gaan we doen?

Bent u als stad benieuwd naar wat Europese samenwerkingen opleveren? In een talkshow praten Dutch Urban Envoy, Karin van Dantzig, Europakenner Mendeltje van Keulen en wethouder René de Heer ons bij over wat er speelt en wat steden de komende periode kunnen verwachten vanuit Europa.

Naast ons te laten informeren en inspireren over Europese netwerken en kennisdeling is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen met Nederlandse steden. In het eerste deel van de middag zijn er twee sessies waar u uit kunt kiezen:

 • Lokale vraagstukken, Europese samenwerking
  Den Haag (Com.unity.lab) en Amsterdam (Civic eState) delen hoe zij in het Europese programma URBACT samen met andere Europese steden burgerinitiatieven stimuleerden voor lokale vraagstukken.
 • Naar Brussel, maar hoe dan?
  Aan de hand van de Groningse URBACT praktijkcase Welcoming International Talent gaan Mendeltje van Keulen en Jan Kees Kleuver (gemeente Groningen) in gesprek over wat een Europese samenwerking gemeenten kan opleveren en wat daarvoor nodig is.

Na de pauze, in het tweede deel van het programma kunt u weer kiezen uit twee deelsessies:

 • Faciliteren van innovatie
  Schiedam (TechRevolution) en Rotterdam (Innovato-R) bespreken hoe zij met hun deelname aan URBACT digitalisering en innovatie in hun gemeente hebben gestimuleerd en gefaciliteerd.
 • Duurzame Wijken en Europa
  Taco Kuiper vertelt over het EU-programma Positieve Energy Districts (PED). Na deze zomer start de inschrijving voor de tweede ronde van dit programma gericht op Europese samenwerking tussen steden op het gebied van verduurzaming.

Kortom, deze middag biedt handvatten om als stad Europa dichterbij te halen. Aan het eind van de dag heeft u meer kennis, inspiratie en Europese ervaring om mee terug te nemen naar uw stad én om mee aan de slag te gaan.

Hoe werkt het?

U kunt zich aanmelden via het formulier onder de groene button. De bijeenkomst zal plaatsvinden via Zoom. Een aanmeldingslink met instructies ontvangt u een dag voorafgaand aan de bijeenkomst.

Voor wie?

De bijeenkomst is bedoeld voor beleidsmedewerkers van gemeenten die geïnteresseerd zijn in Europese samenwerkingen.

Map for

Studiereis Europa

Gaat u mee op studiereis naar Europa? De themagroep Europa van de G40, BZK en Platform31 nodigen Nederlandse steden uit voor een digitale Europa kennis- en netwerkmiddag op 25 mei 2021. Lees meer

Het is niet meer mogelijk om aan te melden. Mocht u de opname later willen terugzien, meldt u zich dan svp bij Seda Dural <seda.dural@platform31.nl>