- home
- Bijeenkomsten
- Spel: Visie op wonen en wijken
Praktische informatie
Doelgroep
Huurdersvertegenwoordigers, corporaties (directie, RvC, beleidsmedewerkers, managers wonen) en gemeenten
In-company
Ja, mogelijk
Duur
3 uur
Kosten
Het spelen van het spel inclusief spelbegeleiding kost 1.650 euro. Zijn er aanvullende tafels gewenst dan kosten die 1.000 euro per stuk. Bedragen excl. btw.
Download informatiesheet (Pdf, 1,2 MB)
Referenties
“We speelden het spel Visie op wonen en wijken ter voorbereiding op de keuzes die we in onze begroting maken. Het spel zit leuk in elkaar en daagt door zijn opzet uit tot mooie discussies. Je moet elkaar ‘overtuigen’ qua maatregelen en dan blijkt dat er soms ook tussen huurders grote verschillen van mening bestaan over de juiste aanpak. Al met al was het een zeer geslaagd gesprek, dat bij ons heeft geleid tot meer wederzijds begrip.”
Woningstichting SWZ
“Het spel Visie op wonen en wijken is een heel leuke, inspirerende en snelle manier om tot een goed resultaat te komen. Het zorgt voor begrip en inzicht in keuzes die beide partijen (kunnen) maken. Platform31 vervulde de rol van spelleider en gespreksleider en hielp ons de discussie aan de gang te houden.”
Woningcorporatie Zeeuwland
“Het spel hielp ons bij de discussie over prestatieafspraken. Het spel ‘dwong’ ons te luisteren naar elkaars argumenten en tot gezamenlijke keuzes te komen. Bovendien legden we vast wie verantwoordelijk is voor de gemaakte keuze; gemeente, corporatie of misschien wel de huurders. We weten nu waar we op in willen zetten en waarom we dat willen. Ik ben ervan overtuigd dat de huurdersvertegenwoordiging straks bij het maken van de afspraken een gelijkwaardige gesprekspartner is.”
Woningcorporatie Pré Wonen
Meer lezen?
Deze corporaties gingen u al voor:




En de volgende organisaties:
- Site Woondiensten (Doetinchem)
- gemeente Deventer
- Reggewoon
- gemeente Wierden
- VTW
- Autoriteit Woningcorporaties
- Portaal
- Waterweg Wonen
- Omnia Wonen (Ermelo)
- Woonplus Schiedam
Spel: Visie op wonen en wijken
Hoe zien bewoners, corporaties en gemeenten hun rol bij het aanpakken van de opgaven in de wijk? Het spel ‘Visie op wonen en wijken’ brengt rollen en belangen in kaart en helpt u bij het opstellen van een breed gedragen woonvisie en het gezamenlijk stellen van prioriteiten, bijvoorbeeld ten behoeve van prestatieafspraken. Het spel verbindt bewoners, gemeente en corporatie en faciliteert een informeel gesprek over het woonbeleid. Speel het spel online of op locatie en boek resultaten op een leuke manier!
Resultaten
Het spel is een middel om met elkaar in gesprek te zijn over elkaars belangen en aanpak. Het resultaat is dan ook afhankelijk van de focus die u in het spel aanbrengt. Resultaten:
- Inzicht in elkaars visies en belangen in het woondomein
- Inzicht in elkaars prioriteiten
- Inzicht in elkaars gewenste aanpak
- Gestelde prioriteiten bij het aanpakken van de lokale woonopgave
- Tijdwinst bij het opstellen van een breed gedragen woonvisie
- Opmaat naar prestatieafspraken
Maatwerk
Omdat geen wijk hetzelfde is, bieden we u de mogelijkheid om het spel ‘Visie op wonen en wijken’ volledig op uw wensen af te stemmen. Het spel bevat de meest gebruikelijke woningmarktopties, maar het is mogelijk om het spel aan te passen en de lokale opgaven uit uw regio erin te verwerken. Een projectleider van Platform31 begeleidt het spel, en zal tijdens een intake met u bespreken wat de gewenste opzet van de sessie is. Samen bepalen we of het spel toereikend is in de huidige vorm, of dat maatwerk wenselijk is.
Thema’s
Het spel draait om een aantal centrale thema’s in het woondomein.
- Betaalbare woningen
- Beschikbaarheid woningen
- Duurzaamheid / energiezuinige woningen
- Verbeteren woningen
- Leefkwaliteit
- Omgevingskwaliteit
- Aandacht voor specifieke doelgroepen
Daarnaast krijgt u de mogelijkheid om een extra thema in te brengen. Tijdens het spel kunt u punten toekennen aan thema’s die u belangrijk vindt en op basis daarvan gaat u het gesprek aan. Moet er bijvoorbeeld meer aandacht komen voor de omgang tussen bewoners onderling? Moet er geïnvesteerd worden in het verbeteren van woningen of moeten woningen vooral betaalbaar blijven? En hoe gaan we om met de ambities op het gebied van duurzaamheid? Deze en meer vragen komen uitgebreid aan bod tijdens het spel ‘Visie op wonen en wijken’.
Voor wie?
Het spel is een handige tool bij strategische sessies over het woondomein. In het bijzonder voor huurdersvertegenwoordigers, corporaties (directie, RvC, beleidsmedewerkers, managers wonen) en gemeenten als voorbereiding op prestatieafspraken of de woonvisie.
Het spel helpt u elkaars standpunten en belangen te ontdekken en te begrijpen. Wie u uitnodigt aan de speltafel bepaalt u zelf. U kunt het spel spelen met bewoners, corporaties en/of gemeenten om samen een visie op de wijk te formuleren, maar ook met collega’s als ondersteuning bij visie- en strategievorming.
Wat kunt u verwachten?
U speelt het spel met 4 tot 6 personen per speltafel. Onder begeleiding van een projectleider van Platform31 gaat u met elkaar in gesprek over de lokale opgave in het woondomein. We trappen het spel af door gezamenlijk de hoofdopgaven te bepalen. Vervolgens bepaalt u samen op welke manier u aan deze opgaven wilt werken.
De spelbegeleider vanuit Platform31 neemt u mee door de verschillende fasen van het spel en zorgt dat het voor elke speler duidelijk is wat er moet gebeuren.
Programma
De spelbegeleider start met een introductie van het spel: de rollen, het doel en de speelfases. Vervolgens nemen de spelers plaats aan de speltafel en start het spel. Het spel duurt ongeveer 3 uur. Het is raadzaam tussentijds een pauze in te lassen. Tip: organiseer de sessie aan het einde van de dag (van 13:30 tot 17:00 uur) en praat na tijdens een borrel.
Locatie
Het spel kan bij u op locatie gespeeld worden of op het kantoor van Platform31 in Den Haag.
Kosten
Het spelen van het spel inclusief spelbegeleiding kost 1.650 euro (exclusief btw). Wilt u het spel met meer dan 6 personen spelen en zijn er aanvullende tafels gewenst? Dan betaalt u 1.000 euro (exclusief btw) per extra speltafel. Het is niet mogelijk om het spel te spelen zonder begeleiding vanuit Platform31. Afhankelijk van de hoeveelheid maatwerk en specifieke wensen voor de sessie kunnen er extra kosten bijkomen. Dit overleggen we natuurlijk altijd met u.
Meer weten?
Wilt u het spel spelen of wilt u meer informatie? Neem dan (vrijblijvend) contact op met:
Spel 'Visie op wonen en wijken' nu ook online
Het ‘Visie op wonen’-spel is niet enkel een bordspel meer, maar kan nu ook online gespeeld worden. Het spel brengt rollen en belangen in kaart en helpt bij het opstellen van een breed gedragen woonvisie en het gezamenlijk stellen van prioriteiten, bijvoorbeeld voor prestatieafspraken. Lees meer

'Visie op wonen en wijken' spel prettig middel om gesprek aan te gaan over woonvisie
Woningcorporatie Maasdelta zocht naar een manier om met haar belanghouders het gesprek aan te gaan over een nieuw ondernemingsplan. Ze kozen ervoor om samen met gemeenten, zorgorganisaties, collega-corporaties en de Raad van Commissarissen het interactieve ‘Visie op wonen en wijken’ spel te spelen. Lees meer

Woningwet: huurders betrekken bij prestatieafspraken
De herziene Woningwet geeft huurders een plek aan de onderhandeltafel bij de prestatieafspraken tussen woningcorporaties en gemeenten over de volkshuisvestelijke opgave. Drie jaar na de herziening onderzocht Platform31 de effecten van de Woningwet op de lokale samenwerking bij het maken van prestatieafspraken. Zijn huurders inmiddels een gelijkwaardige gesprekspartner of zitten ze er enkel bij? Lees meer

Prestatieafspraken? Een goede woonvisie is het halve werk!
De herziene Woningwet (2015) veranderde veel binnen de volkshuisvesting. Gemeenten, woningcorporaties en hun huurdersorganisaties moesten prestatieafspraken maken mits de gemeente een woonvisie of ander beleidsdocument had. Platform31 onderzocht in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en het G40-stedennetwerk de effecten van de Woningwet op lokale samenwerking. Lees meer
Spel: Visie op wonen en wijken
Spelenderwijs in gesprek over wat nodig is in de lokale woonopgave. Lees meer