Samen aan de slag met collaboratieve woonvormen

Project Together!

De behoefte aan collectief wonen neemt toe in Nederland. Wooncoöperaties vormen een derde weg, naast het huren en kopen van een huis, en zijn gebaseerd op eigen regie, gemeenschappelijk wonen en het delen van een aantal voorzieningen. Vormen van collectief wonen bestaan al lang, maar komen in Nederland maar mondjesmaat voor. In verschillende buurlanden zijn wooncollectieven gemeengoed in de woningbouw, zowel voor lagere als middeninkomensgroepen.

De vraag naar vormen van collectief wonen is veel groter dan het huidige aanbod. Naar schatting wil zo’n 5% van de bevolking collectief wonen vanuit verschillende motieven: gemeenschapszin, aanspraak (tegen vereenzaming), zorgen voor elkaar als dat nodig is, solidariteit, zeggenschap over het ‘eigen gemeenschappelijk’ bezit, een gemengde bevolkingssamenstelling en ecologische uitgangspunten. Bewoners nemen genoegen met kleinere woonruimtes (waaronder tiny houses), wat ruimte bespaart. Initiatieven richten zich zowel op de steden als het landelijke gebied.

Het landelijke debat gaat vooral over de kwantiteit van de nieuwbouw, maar lijkt de behoefte aan collectief wonen te negeren. Om de ontwikkeling ervan verder te brengen, moeten belemmeringen worden weggenomen: onbekendheid in het beleid, gebrek aan locaties, lastige financiering en niet passende wet- en regelgeving. De wooncoöperatie kan een welkome deeloplossing zijn voor de krapte op de woningmarkt. Wat is er nodig om de pioniersstatus van cohousing te ontstijgen en welke partijen kunnen wat doen?

Tijdens de talkshow gaan onze tafelgasten in wisselende samenstelling over deze vragen in gesprek. Tafelhost Vincent Kompier verwacht de tafelgesprekken te voeren met onder meer: Karin Schrederhof, wethouder Delft; Martijn Balster, wethouder Wonen, Wijken en Welzijn Den Haag; Hans Ton, directeur woningmarkt BZK; Aron Bogers, partner-bestuurder Inbo Architecten; Hamit Karakus, directeur Platform31; Liezelotte Nagtegaal, initiatiefnemer van Ruimte voor Collectief Wonen; Annemarie Jol, adjunct-directeur AM; Peter van der Gugten, directeur Heijmans Vastgoed, Hans Meurs, directeur VORM; prof. dr. Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems TU Delft en Joep Albers, manager programmateam woonconcepten De Key.

De talkshow wordt muzikaal opgeluisterd door Marjolein Jua.

Aanmelden?

Deze talkshow maakt onderdeel uit van het programma van Project Together!
Meld je aan via de website

Map for

Samen aan de slag met collaboratieve woonvormen

Project Together!

Tafelgasten gaan in gesprek over de toenemende behoefte aan collectief wonen in Nederland. Wat is er nodig om de pioniersstatus van cohousing te ontstijgen en welke partijen kunnen wat doen? Lees meer