- home
- Bijeenkomsten
- Praktijklab wonen en zorg
Contact


Welkom in ons buurthuis!
Met deze publicatie en gesprekstool willen we beheerders en vrijwilligers van wijkcentra en buurthuizen inspireren om lokaal het gesprek te voeren over inclusiviteit: hoe kunnen we zorgen dat kwetsbare mensen de weg naar het buurthuis vinden en zich daar thuis voelen? Lees meer
Leren van 20 jaar ervaring met woonservicegebieden
Woonservicegebieden zijn in veel gemeenten al een aantal jaren een gangbaar beleidsarrangement. Het zijn proeftuinen waar verschillende professionals samenwerken aan een integrale ondersteuning van senioren in de wijk. In 2012 en 2019 is bij tien woonservicegebieden onderzoek gedaan naar het effect. Dit rapport beschrijft de uitkomsten van dit onderzoek. Lees meer
Overlast voorkomen in de wijk
De laatste jaren hebben woningcorporaties geregeld te maken met overlast in de wijk veroorzaakt door huurders die zorg of begeleiding nodig hebben. Hoe kunnen overlastsituaties worden voorkomen? Hoe kan samenwerking rondom personen met verward gedrag worden ingericht? Welke voorbeelden van preventieve aanpakken zijn er? En wat kan monitoring betekenen? De publicatie ‘Overlast voorkomen in de wijk’, opgesteld door Platform31 in samenwerking met Aedes, geeft antwoord op deze vragen. Lees meer
Praktijklab wonen en zorg
In het praktijklab gaan deelnemers met hun eigen lokale of regionale samenwerkingspartners aan de slag. Het praktijklab richt zich op versnelling, verbreding of verdieping van de werkrelaties voor de realisatie van zelfstandig wonen met begeleiding. Deelnemers van een praktijklab zijn op bestuurlijk of uitvoerend niveau direct betrokken bij de gezamenlijke aanpak en de obstakels die daarbij moeten worden overwonnen. Het praktijklab hanteert voor een succesvolle samenwerking de aanpak van het ConnectEffect programma.
In vier bijeenkomsten van vier uur wordt de gezamenlijke opgave verkend vanuit verschillende actoren uit de regio.
De opbouw van de vier dagdelen
- Dag 1-3: Oriëntatie en analyse van de ‘stand van de samenwerking’
Op de eerste drie dagen wordt de gemeenschappelijke opgave bekeken vanuit het perspectief van u en uw samenwerkingspartners. We komen bij elkaar op locatie van de woningcorporatie (dag 1), gemeente en welzijn (dag 2) en de zorgorganisatie (dag 3). Hierbij kijken we naar de gemeenschappelijke opgave vanuit het eigen perspectief en dat van de ander. - Dag 4: Gezamenlijke bijeenkomst
De verschillende domein-perspectieven worden nu met elkaar verbonden en uitgewerkt tot een gemeenschappelijke agenda en uitvoering waarin aandacht is voor ‘eigen’ vraagstukken en ambities en ‘gezamenlijke’ vraagstukken en ambities. Verwachtingen van – en ervaringen met – de samenwerking met andere domeinen worden uitgewisseld. Deze manier van werken leidt tot een gedragen en effectieve aanpak waarmee de regio direct aan de slag.
Begeleiders
De praktijklabs worden begeleid door Netty van Triest (Platform31), Danielle Harkes (Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg) en Frans Grobbe (AO Organisatieontwikkeling).
Wat bieden de praktijklabs?
De praktijklabs bieden u de gelegenheid om een actueel samenwerkingsvraagstuk uit uw eigen regio structureel te versterken.
- Door de opgave vanuit verschillende perspectieven te verkennen komen de verschillende bijdragen in een nieuwe verhouding aan bod.
- Hierdoor gezamenlijke aandacht voor de ontwikkeling van het eigen-domein-perspectief in relatie tot de gemeenschappelijke opgave.
- Uitwerking van een gemeenschappelijke (regionale) agenda met oog voor de uitvoering hiervan
Voor wie?
- Deelnemers van een praktijklab zijn de deelnemers van een lokale of regionale meerpartijensamenwerking voor Beschermd Thuis. Bijvoorbeeld professionals zoals programmamanagers, regisseurs, beleidsmedewerkers en (be)stuurders van gemeenten, woningcorporaties en zorgondernemers.)
- Deelname van samenwerkingspartners is noodzakelijk om aan een praktijklab te kunnen deelnemen.
Wanneer?
De praktijklabs worden tweemaal op aanvraag van een samenwerkingsverband georganiseerd. De 4 dagen worden gepland in overleg met de betrokken organisaties. Voor een optimaal inzicht en kennisverwerking kan het behulpzaam zijn dat de initiatiefnemer van een praktijklab ook de leerkringdagen volgt, dit is naar eigen keuze en geen voorwaarde.
Kosten
Deelname aan een praktijklab is kosteloos.
Dankzij bijdragen van het G40 samenwerkingsverband, de Aedes-vernieuwingsagenda en een bijdrage van het ministerie van VWS kan het praktijklab tweemaal zonder eigen bijdrage worden aangeboden.
Naast de regionale praktijklabs kunt u ook deelnemen aan de landelijke leerkring over de samenwerking tussen wonen en zorg. Meer informatie hierover vind u op hier .
Aanmelden
U kunt zich aanmelden door het intakeformulier (.doc) in te vullen en retour te sturen naar:

Praktijklab wonen en zorg
Op 18 januari 2018 delen we resultaten van het actieprogramma Weer Thuis! en het experimentenprogramma Weer thuis in de wijk van Platform31. Hoe pakken gemeenten de uitstroom uit beschermd wonen en maatschappelijke opvang in de praktijk aan? Wat zijn inspirerende voorbeelden? Lees meer
U kunt zich aanmelden door het intakeformulier (.doc) in te vullen en retour te sturen naar:

Meer weten?
Platform31 bundelt de belangrijkste kennis over wonen en zorg voor u op een overzichtelijke projectpagina. We koppelen beschikbare kennis aan stedelijke praktijk, stellen relevante kennis beschikbaar en informeren over de nieuwste trends en ontwikkelingen.
Langer thuis in de buurt verkent de mogelijkheden die de woningmarkt biedt voor betaalbare huisvesting voor GGZ-cliënten. Wat draagt bij aan een soepele overgang naar het zelfstandig wonen van GGZ-doelgroepen?