Langer thuis in de inclusieve wijk

Parkeren Komt u met de auto? Parkeer dan in de parkeergarage of op het parkeerterrein aan de Langegracht.

In mei 2019 is het innovatieprogramma ‘Langer thuis in de Inclusieve wijk’ gestart met gebiedscoalities in 24 gemeenten. Deze gebiedscoalities pakken de handschoen op om thuis wonen goed te ondersteunen. Wat kan beter aan wonen, de sociale en fysieke woonomgeving en nabije voorzieningen? Het G40-stedennetwerk organiseert inspiratiemiddagen voor bestuurders uit het netwerk en de betrokken gebiedscoalities. Wij nodigen u graag uit voor de eerste editie, met aandacht voor de inclusieve wijk en vastgoedstrategie, burgerkracht als basis van de inclusieve wijk en flexibel wonen voor zorgdoelgroepen.

Wat kunt u verwachten?

Deze inspiratiemiddag staat volledig in het teken van de grote vraagstukken waar gemeenten de komende jaren voor staan als het gaat om inclusieve wijken en langer thuis wonen.

Jeroen Frissen, zelfstandig adviseur en co-auteur van het Aedes-rapport over kwetsbare bewoners en leefbaarheid, vertelt over de inclusieve wijk en vastgoedstrategie. Zou je niet actiever moeten sturen op de prijs van vastgoed in de wijk? Of moet je streven naar een goede menging van sociale huur in alle wijken? Moet je juist werken aan een goede spreiding van mensen met psychische beperkingen? Wat werkt eigenlijk en van welke ervaringen uit het verleden kan je leren?

Jan Smelik, initiatiefnemer Austerlitz Zorgt en Nederland Zorgt voor Elkaar (NLZE) en Jennefer Verbeek (Peen en Ui) gaan vervolgens in op eigen initiatief, preventie en gemeenschapskracht.

In de middag bezoekt u inspirerende plekken in de gemeente Leiden waar gewerkt wordt aan de ambitie om een inclusieve samenleving te zijn waarin iedereen mee telt. U ontdekt wat een passende woonvorm oplevert voor de kwetsbare groepen, ouderen en andere inwoners in de wijk. En hoe flexibel, prettig, betaalbaar en passend wonen bijdraagt aan de leefbaarheid.

Voor wie?

Deze bijeenkomst is exclusief voor bestuurders van het G40-stedennetwerk en de bestuurders van de betrokken gebiedscoalities.

Map for Nieuwe Energie: 3e Binnenvestgracht 23, 2312 NR Leiden
Dsc 3863 internal thumb small 1559651472

Langer thuis in de inclusieve wijk

Deze bestuurlijke inspiratiemiddag staat volledig in het teken van de grote vraagstukken waar gemeenten de komende jaren voor staan als het gaat om inclusieve wijken en langer thuis wonen. Lees meer

12:00 Inloop

met lichte lunch

12:30 Inclusieve wijk en vastgoedstrategie

met Jeroen Frissen, zelfstandig adviseur en co-auteur van het Aedes-rapport over kwetsbare bewoners en leefbaarheid.

Gespreksleider: Karin Schrederhof, wethouder van Wonen, WMO en sport voor de gemeente Delft.

13:30 Burgerkracht, de basis van de inclusieve wijk

met Jan Smelik, initiatiefnemer Austerlitz Zorgt en Nederland Zorgt voor Elkaar (NLZE) en Jennefer Verbeek (Peen en Ui).

Gespreksleider: Marleen Damen, wethouder Zorg en Welzijn voor de gemeente Leiden

14:30 Wijkbezoek: flexibel wonen voor zorgdoelgroepen

We starten met een rondleiding door Nieuwe Energie – de startlocatie van de inspiratiemiddag. Vervolgens staan fietsen klaar voor een bezoek aan een locatie waar dak- en thuislozen in en met de wijk hun thuis hebben gevonden. Tenslotte leren we meer over de herontwikkeling van een oude school tot woongebouw voor zowel jongeren met een zorg- of ondersteuningsvraag als reguliere huurders.

16:30 Hapje en drankje

Kosten:   Deelname is kosteloos, maar niet vrijblijvendBij aanmelden gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.