De stad van morgen

Middelgrote steden staan voor enorme uitdagingen en ingewikkelde vraagstukken. Ze moeten hun positie bepalen naast de grote steden met hun aanzuigende werking. Er zijn investeringen nodig om hun aantrekkelijkheid als woon- en leefstad te vergroten en gebiedsontwikkeling aan te jagen. Dat vraagt om strategische keuzes en samenwerking met andere belanghebbende partijen.

Deze, voor alle middelgrote steden herkenbare, uitdagingen staan centraal tijdens het congres ‘De stad van morgen’ op woensdag 15 april in DNK Assen (verkozen tot beste congreslocatie 2019).

Assen deelt ervaringen en kijkt naar de toekomst

De afgelopen jaren investeerde Assen met het ontwikkelingsprogramma FlorijnAs flink in de stad. Met onder meer een markant stationsgebouw, een doorgaande vaarroute met veel nieuwe bruggen en sluizen en een nieuwe afslag Assen-Zuid.

Deze projecten verbeterden niet alleen de bereikbaarheid van de stad, maar stimuleerde ook de gebiedsontwikkeling. Denk aan de bouw van nieuwe woningen, de ontwikkeling van natuur en recreatie en het opknappen van verouderde plekken in de binnenstad. In 2020 rondt Assen de FlorijnAs af. Een goed moment om de successen te delen. Maar ook een uitgelezen kans om veel breder te kijken naar de toekomst van middelgrote steden.

Congres op 15 april 2020

De gemeente Assen nodigt u uit voor een feestelijk en inspirerend congres op woensdag 15 april. Met de successen, lessen en ervaringen van Assen als basis kijken we onder leiding van dagvoorzitter Twan Huys vooruit naar de ontwikkelingen van alle middelgrote steden in ons land. We doen dat met alle betrokken partijen en langs verschillende thema’s met interessante ontmoetingen, boeiende sprekers en excursies naar de FlorijnAs-projecten.

Aan het eind van de dag heeft u inspiratie opgedaan om op een aantal urgente en integrale thema’s eigen ambities te formuleren, en kunt u samen met partners en bewoners in de stad de toekomstige uitdagingen gezamenlijk tegemoet treden.

Programma

Plenair

 • Dwarsdenker Jan Latten brengt demografische cijfers tot leven. Hij deelt zijn heldere visie op maatschappelijke veranderingen. Hij ontrafelt actuele vraagstukken en gaat in op verstedelijking, demografische ontwikkelingen, veranderende woonbehoefte en toenemende contrasten voor de middelgrote steden in ons land.
 • Schrijver en journalist Frank Westerman groeide op in Assen. Hij neemt u mee naar het Assen uit zijn jeugd en kijkt vooruit naar het Assen van 2040.


Themasessies

Tijdens het congres kunt u op de dag zelf kiezen welke themasessies u wilt volgen. Hieronder vindt u een voorproefje van de themasessies. Dit overzicht wordt later aangevuld.

 • De slimme stad
  De openbare ruimte digitaliseert in rap tempo en dat heeft gevolgen voor burgers en voor overheden. Hoe gaat u daarmee om en welke kansen kunt u benutten? Tijdens deze sessie krijgt u praktische tips en verdiept u uw kennis over digitalisering en technologisering
 • De gezonde stad
  De invloed van de gebouwde omgeving op gedrag, gezondheid en welzijn van inwoners staat centraal tijdens deze themasessie. Praat mee over ruimtelijke interventies en deel ervaringen met vakgenoten.
 • Het verdichtingsspel
  Met het Verdichtingsspel kunnen ontwikkelaars, ontwerpers en overheden zelf aan de slag om te onderzoeken hoe in hun stad binnenstedelijk meer woningen gerealiseerd kunnen worden. Speel mee en ontdek waar u kunt optoppen, hoe u zorgt voor gouden randjes, of waar u tiny houses kunt bouwen.
 • Mid-Size Utopia
  Jeroen de Willigen, partner bij De Zwarte Hond, stadsbouwmeester van Groningen en opsteller van masterstudie FlorijnAs, neemt u mee naar Mid-Size Utopia: een prettige en veelzijdige woonomgeving met voldoende stedelijke voorzieningen en volop werkgelegenheid, goed bereikbaar en ingebed in prachtige landschappen. Juist de middelgrote steden in de luwte van de Randstad herbergen deze aantrekkelijke combinatie van kwaliteiten en spelen daarmee een speciale rol in het oplossen van de woningbouwopgave. Ontdek wat er nodig is om een Mid-Size Utopia te worden.

Excursies

Wilt u de ontwikkelingen in Assen liever met eigen ogen zien? Ga dan mee op excursie naar projecten uit het FlorijnAs-programma:

 • Assen aan de Aa
 • Stationsgebied
 • Blauwe As

Aanmelden

We vullen het programma regelmatig aan. Hou onze website in de gaten.
Nu al aanmelden? Dat kan met de knop bovenin!

Map for DNK, Weiersstraat 1, 9401 ET Assen
Assen internal thumb small 1575885312

De stad van morgen

Middelgrote steden staan voor enorme uitdagingen en ingewikkelde vraagstukken. Ze moeten hun positie bepalen naast de grote steden met hun aanzuigende werking. Er zijn investeringen nodig om hun aantrekkelijkheid als woon- en leefstad te vergroten en gebiedsontwikkeling aan te jagen. Dat vraagt om strategische keuzes en samenwerking met andere belanghebbende partijen. Deze, voor alle middelgrote steden herkenbare, uitdagingen staan centraal tijdens dit congres. Lees meer

Kosten:   Deelname aan dit congres is kosteloosBij aanmelden gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.