Congres Mobility Mentoring®

Het maximum aantal deelnemers voor het congres Mobility Mentoring® is bereikt. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Heeft u geen bevestiging ontvangen? Dan kunnen wij u niet toelaten tot het congres.

Op donderdag 20 september 2018 vindt het congres van Mobility Mentoring® plaats in Utrecht. Eén dag voor iedereen die in Nederland werkt in het sociale domein en aan het aanpakken van armoede en schulden. Laat u inspireren door de nieuwe inzichten van Elisabeth Babcock, de CEO van EMPath. Ervaar hoe het is om in armoede te leven. Ontmoet andere professionals en onderzoekers en deel uw ervaringen. Krijg concrete tips of verdiepende informatie over het ondersteunen van mensen in armoede. En ontdek hoe u dankzij Mobility Mentoring niet alleen armoede kan aanpakken maar ook gezondheid.

Voor wie?

Het congres is met name interessant voor beleidsstrategen, adviseurs en projectleiders van gemeente of maatschappelijke organisaties, die werken aan armoede en schulden vraagstukken of in het bredere sociale domein werkzaam zijn.

Kosten

De kosten zijn 50 euro per persoon, exclusief 21% btw. Als uw organisatie lid is van het Mobility Mentoring® netwerk, krijgen max. 2 personen gratis toegang. Gebruik dan niet de aanmeldknop op deze website, maar mail naar info@mobilitymentoring.nl. Bent u lid van het netwerk en wilt u met meer dan 2 personen deelnemen? Meld dan de overige mensen aan via het reguliere aanmeldformulier. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, mochten we meer aanmeldingen hebben dan plekken, dan kan het zijn dat wij een maximaal aantal mensen per organisatie toelaten. Voor leden geldt dat dit naast de 2 personen is die gratis toegang krijgen.

Aanmelden

Meld u snel aan via het aanmeldformulier onder de groene knop en doe dit voor 5 september 2018. Daarna krijgt u een bevestiging van toelating. Bent u lid van het Mobility Mentoring® netwerk? Mail dan naar info@mobilitymentoring.nl.

Disclaimer: Er is helaas beperkt plek. Wanneer er meer aanmeldingen zijn dan plekken, dan hebben partners van Platform31, Mobility Mentoring® partners, gemeenten en non-profit organisaties voorrang. Daarna maken wij een selectie in de aanmeldingen. Het is niet mogelijk om naar de bijeenkomst te komen zonder vooraf aangemeld te hebben.

Workshops

 • Zelfregulering en executieve functies bij kinderen
  Diana Smidts GZ-psycholoog en oprichter van KinderPsy, tevens auteur van verschillende boeken over zelfregulatie bij kinderen.
  Leer meer over de ontwikkeling van effectieve zelfsturing bij kinderen. Met name de rol die aandacht, rust en emoties spelen bij een goede ontwikkeling van de executieve functies bij kinderen. Wat kunt u als (jeugd)professional of ouder met deze kennis in uw dagelijks werk én eventueel uw privé-situatie doen?
 • Gesprekstechnieken en Mobility Mentoring®
  Nadja Jungmann, lector Schulden en Incasso aan de Hogeschool Utrecht
  Wat is de rol en het belang van motiverende gespreksvoering bij het begeleiden van mensen volgens Mobility Mentoring®? Hoor meer over de wijze waarop professionals in Alphen aan den Rijn de instrumenten van Mobility Mentoring® toepassen in hun gesprekken met inwoners. En u krijgt tips om als organisatie het niveau van gesprekstechnieken bij professionals te verbeteren. Het creëren van een lerende organisatie staat hierbij centraal; met intervisie en coachen van professionals op gesprekstechnieken als belangrijk onderdeel.
 • Aan de slag met Mobility Mentoring®
  Eerste leden van het netwerk; de gemeenten Alphen aan den Rijn, Rotterdam en Zaanstad
  Wat zijn de ervaringen van de drie gemeenten die al (deels) onderweg zijn met Mobility Mentoring®? Wilt u als organisatie aan de slag met Mobility Mentoring® maar weet u nog niet goed hoe? Wilt u weten wat deze gemeenten hebben gedaan in het proces vooraf, tijdens en na implementatie? Laat u dan inspireren tijdens deze workshop door deze ‘Mobility Mentoring® ervaringsdeskundigen’ en stel al uw vragen!
 • Een intergenerationele aanpak van armoede
  Peter Wesdorp (What Works) en Nina Kox (Platform31)
  Wat is de impact van (financiële) stress op het gedrag en ontwikkeling van executieve functies bij kinderen? Samen met de gemeente Haarlem en Altra jeugdhulp en onderwijs experimenteerden zij met een nieuwe vorm van hulpverlening. In een pilot richtte zij zich op een twee-generatie-aanpak en de stimulering van executieve functies bij kinderen die leven in gezinnen met financiële problemen. Daaruit kwam een nieuw perspectief; ouders en kinderen kunnen elkaar gevangen houden in een dynamiek van armoede, maar kunnen elkaar ook ondersteunen om deze dynamiek te doorbreken.
 • Aanpak van stress op wijkniveau – het verbinden van armoede en gezondheid
  Lydia Sterrenberg (Platform31), Monique Schrijver (FNO) en Carin Cuijpers (GeluksBV)
  Krijg een bredere blik op de aanpak van stress op wijkniveau. Niet alleen voor het bestrijden van armoede en schulden maar ook voor het terugdringen van gezondheidsproblemen. Hoe pakt u stress aan op wijkniveau en in sociale netwerken? U krijgt tips en handvatten uit het inspiratie- en werkboek ‘Armoede en Gezondheid’, uitkomsten van het FNO- programma ‘Een gezonde toekomst dichterbij’ en u gaat in gesprek over het concept De Geweldige Wijk uit Meppel.
 • Mobility Mentoring® en samenwerkingspartners
  Vera Beuzenberg en Tamarah Collij van Platform31
  De uitgangspunten van Mobility Mentoring® zijn niet alleen bruikbaar voor gemeenten, maar ook voor andere organisaties die te maken krijgen met mensen die financiële of andere sociale problemen hebben. Voor woningcorporaties bijvoorbeeld. Ze leveren jaarlijks veel inspanningen om schulden en huisuitzettingen te voorkomen. Mobility Mentoring® kan woningcorporaties daarbij helpen. Leer meer over de inzichten die daaraan bijdragen en ga met elkaar in gesprek over uw samenwerkingspartners en wat zij nodig hebben.
 • Voor één dag arm: ervaar financiële stress
  Micha Aarts, Nibud-coach
  Kruip in de huid van iemand met geldproblemen. Welke keuzes moet u maken? Weer een schuldeiser die belt, de deurwaarder die langskomt, of een onverwachte rekening op de mat. En ondertussen hebben uw kinderen nieuwe kleding nodig. Voel welke druk en stress u dan ervaart.

Workshops exclusief voor leden van het netwerk

 • Een meet & greet met Beth Babcock
  Ga in gesprek met de CEO van EMPath, dé organisatie achter Mobility Mentoring®. Beth Babcock schreef talrijke publicaties over hoe wetenschappelijke inzichten kunnen helpen bij armoedebestrijding. Mede op basis daarvan ontwikkelt zij als CEO allerlei nieuwe benaderingen en strategieën om mensen te ondersteunen op hun weg naar zelfredzaamheid.
 • Een meet-up met onderzoekers over de implementatie van Mobility Mentoring® bij een gemeente
  Bent u aan het onderzoeken wat Mobility Mentoring® oplevert voor uw organisatie? Of wilt u hiermee aan de slag gaan? Deel uw ervaringen dan met elkaar in deze interactieve sessie.
  Hoe kunnen we samenwerken om zo het meeste uit de resultaten van de onderzoeken te halen? Hogeschool Utrecht begeleidt deze sessie. Zij onderzoeken samen met Platform31 wat de Mobility Mentoring® aanpak oplevert voor inwoners van Alphen aan den Rijn.
Map for Zaalverhuur7: Boothstraat 7, 3512 BT Utrecht
Dsc 2101 ovv alex schroder internal thumb small 1519218828

Congres Mobility Mentoring®

Op donderdag 20 september 2018 vindt het congres van Mobility Mentoring® plaats in Utrecht. Eén dag voor iedereen die in Nederland werkt in het sociale domein en aan het aanpakken van armoede en schulden. Lees meer

9:30 Inloop
10:00 Welkom door dagvoorzitter Helga Koper (Platform31)
10:05 De brede schuldenaanpak van het Rijk

Christien Bronda (directeur Participatie & Decentrale Voorzieningen van het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid)

10:20 Kracht van verwachtingen en relatie met gezondheid

Lezing door Beth Babcock (CEO van EMPath)
Laat u inspireren door de CEO van EMPath. Zij deelt haar inzichten naar aanleiding van haar recente publicatie over de kracht van hoge verwachtingen van mentoren. Ook vertelt zij meer over de relatie tussen armoede en gezondheid en hoe Mobility Mentoring® hier een bijdrage aan kan leveren.

11:00 Zaalwissel
11:15 Workshop ronde 1
12:30 Lunch
13:30 Workshop ronde 2
14:45 Zaalwissel
15:00 Paneldiscussie

Met Marion Vreeburg (coördinerend beleidsmedewerker schulden, ministerie van szw), Inge Buffing (ambulant hulpverleenster Jonge Moeders, Altra jeugdhulp en onderwijs), Mattias Gijsbertsen (wethouder Groningen) en Ralf Embrechts (mede-oprichter Stichting Quiet500 en directeur MOM Tilburg)
Samen met u en het panel gaan we in gesprek over de implementatie van Mobility Mentoring en stress-sensitieve dienstverlening in Nederland. Wat heeft het werkveld hiervoor nodig en hoe kunnen we daar vanuit het Rijk, gemeenten en andere samenwerkingspartners samen in optrekken?

15:45 Sociale innovaties in Groningen

Afsluiting door Mattias Gijsbertsen, (wethouder Sociale Zaken & Jeugdzorg Groningen)
Groningen wierp zich de afgelopen jaren op als belangrijk vaandeldrager van gemeenten die roepen om meer regelruimte in het sociale domein. Wethouder Gijsbertsen, tevens nieuwe voorzitter van de sociale pijler van de G40, vertelt over hun plannen. Hoe gaat Groningen als lid van het Mobility Mentoring® netwerk komende tijd aan de slag gaat met de aanpak?

16:00 Borrel

Het maximum aantal deelnemers voor het congres Mobility Mentoring® is bereikt. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Heeft u geen bevestiging ontvangen? Dan kunnen wij u niet toelaten tot het congres.