Bezoek verplaatsbare flexwoningen: op locatie en in fabriek

Flextour

Om het woningtekort aan te pakken zijn jaarlijks 100.000 nieuwe woningen nodig, waaronder 15.000 tijdelijke of flexwoningen. Tot eind 2024 zijn er dat al 37.500. De realisatie ervan loopt achter; een forse inhaalslag is nodig. Sinds kort is hiervoor ook financiële ondersteuning vanuit het Rijk. Tegelijkertijd liggen er nog veel, vooral praktische, vragen. Een aantal daarvan staat centraal bij deze flextour.

Dit werkbezoek geeft u antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is de kwaliteit van de huidige generatie flexwoningen? Welke uitstraling hebben ze? Worden bewoners en buurtgenoten daar blij van?
  • Hoe worden flexwoningen gemaakt?
  • Hoe snel kunnen flexibele woningen worden geproduceerd en geplaatst?
  • Wat zijn verschillen met het conventionele bouwproces?
  • Welke locaties komen in aanmerking? Hoe kunnen tijdelijk beschikbare locaties een rol spelen?
  • Hoe makkelijk zijn de woningen te plaatsen en verplaatsen?
  • Wie wonen er, en hoe bevalt dat?
  • Hoe regelt u het beheer?
  • Hoe ervaren Woonwaard, Finch, De Woonschakel en Ursem flexwoningen?

Voor wie?

Deze flextour organiseren we voor gemeenten en corporaties. Het maximum aantal deelnemers is beperkt, dus meld u snel aan!

Programma

  • 10:00 – 10:30 Inloop en ontvangst met koffie/thee (locatie: Wijkcentrum Overdie: Van Maerlantstraat 8 in Alkmaar)
  • 10:30 – 10:45 Welkom door Anneloes Blankendaal, Frank Wassenberg (Platform31) en Maarten Georgius (Aedes)
  • 10:45 – 13:00 Toelichting op het project ‘Start me up’ in Alkmaar. Daar zijn flexwoningen geproduceerd door Finch en in eigendom van woningcorporatie Woonwaard. Na presentaties Peter Wories en Ilse Schoonenberg (Woonwaard) en Jurrian Knijtijzer (Finch) reizen we met de auto naar het project en wandelen we in groepjes langs het project ‘Start me up’.
  • 13:00 – 13:30 Reizen naar Wognum (met eigen vervoer of carpoolen met andere deelnemers)
  • 13:30 – 14:00 Ontvangst met lunch bij Ursem (locatie: Spoorstraat 6, Wognum)
  • 14:00 – 16:00 U neemt een kijkje in de keuken bij flexwoningproducent Ursem. U ziet de woningen die voor het flexwoonproject Dirk Veermanhof in Wognum zijn geproduceerd voor woningcorporatie De Woonschakel. U maakt kennis met modulaire bouw en de rol die deze circulaire en duurzame bouwmethode speelt bij het oplossen van de woningnood.
    Na presentaties door Ed Lokhorst (directeur Ursem) en Ab Gieling (directeur-bestuurder De Woonschakel) wandelen we in groepjes door de woningfabriek van Ursem en naar het flexwoonproject Dirk Veermanhof van De Woonschakel. In de woningfabriek van Ursem worden verplaatsbare woningen gebouwd, maar ook permanente modulaire woningen en modulaire badkamers.
  • 16:00 – 17:00 Afsluiting met borrel en napraten.

Meer weten over flexwonen?

Platform31 ontwikkelt en deelt al langere tijd kennis over en ervaringen met flexwonen. Daarbij zoomen we in op aanjaagprogramma’s en op diverse thema’s, zoals behoeftebepaling, kansen en mogelijkheden benutten, gebruik van leegstaand vastgoed, tijdelijke huurcontracten, nieuwe huisvesters, het mengen van doelgroepen, etc.

Kijk voor informatie op platform31.nl/flexwonen

Bekijk ook:

Verplaatsbare woningen kunnen een tijdelijke oplossing zijn voor de oververhitte woningmarkt. De nieuwe generatie verplaatsbare woningen kan op tijdelijke locaties worden gebouwd, maar gaat lang mee. Dit vergroot de mogelijkheden voor woningcorporaties. Daarom een vernieuwde Aedes-brochure met praktijkvoorbeelden, een stappenplan en een lijst met bouwers.

Map for Alkmaar en Wognum

Bezoek verplaatsbare flexwoningen: op locatie en in fabriek

Flextour

Ga mee op werkbezoek in Noord-Holland en maak kennis met modulaire bouw en de rol die deze circulaire en duurzame bouwmethode speelt bij het oplossen van de woningnood. Lees meer

U kunt zich hier inschrijven. Meedoen is gratis, maar niet vrijblijvend. Bij no-show sturen wij een rekening van 100 euro. U ontvangt een bevestiging van deelname, waarbij we de mogelijkheid hebben om bij grote inschrijving deelnemers te selecteren. We geven hierbij voorrang aan gemeenten en corporaties.

Wilt u deelnemen? Neem dan contact op met: