Publicatie Arbeidsmarkt

Zzp’ers in middelgrote en plattelandsgemeenten

Analyse en beleidsaanpakken

23 maart 2017
Het aantal zzp’ers is de laatste jaren fors toegenomen. De positie van zzp’ers binnen allerlei stelsels (sociale zekerheid, belastingen, opleidingen) vormt dan ook onderwerp van veel onderzoek en discussie. De meeste onderzoeken richten zich op het landelijk beeld of de grote steden. Zzp’ers bevinden zich echter niet alleen in de grote steden, maar zijn juist relatief vaak in middelgrote en plattelandsgemeenten te vinden.

Auteur(s)

Ruud Dorenbos en Barbara Heebels

Lokale beleidsmakers hebben in toenemende mate aandacht voor zzp’ers, maar het is nog een zoektocht hoe zij verschillende zzp’ers het beste kunnen faciliteren. De zzp’er bestaat niet, maar welke wensen en behoeften leven er onder verschillende typen zzp’ers? Omdat er nog weinig inzicht is in de wensen en behoeften van verschillende zzp’ers is het vaak nog niet scherp voor gemeenten welke uitdagingen er voor het gemeentelijk beleid zijn.

In dit onderzoek van Platform31 in opdracht van KING wordt de positie van zzp’ers in middelgrote en plattelandsgemeenten geschetst: een tot nu toe onderbelichte groep. Er is gekeken naar wat voor zzp’ers er in deze gemeenten te vinden zijn en hoe deze zzp’ers zichzelf hebben georganiseerd om, bijvoorbeeld, hun behoeften en belangen onder de aandacht te brengen bij de gemeente (of andere partijen). Daarnaast is onderzocht welke rol de gemeente inneemt (of in zou moeten nemen) en hoe de beleidsagenda, beleidspraktijk- en uitvoeringspraktijk gericht op zzp’ers er in middelgrote gemeenten en plattelandsgemeenten uitziet. Het onderzoek geeft inzicht in de vraag wat de middelgrote en plattelandsgemeenten kunnen (of moeten) doen om de in hun gemeente werkende (en wonende) zzp’ers (beter) te faciliteren.

170316_Zzp_ers_in_middelgrote_en_plattelandsgemeenten_def

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan