Publicatie Flexwonen

Zo flexibel als een huis

Oplossingsrichtingen voor meer dynamiek op de huurwoningmarkt

6 juli 2015
De maatschappij wordt op velerlei terreinen dynamischer evenals de woonwensen van mensen. Een goede en betaalbare woning voor iedereen is echter niet vanzelfsprekend. De huidige woningmarkt ‘zit op slot’. Platform31, Corpovenista en ministerie van BZK onderzochten kansrijke oplossingsrichtingen om meer dynamiek in de huurwoningmarkt te brengen. Een huurmarkt waar meer woningen beschikbaar komen en meer mensen passend kunnen wonen: naar inkomen, naar woonwensen en naar persoonlijke behoeften.

Auteur(s)

Frank Wassenberg en Hanneke Schreuders

Het onderzoeksrapport beschrijft allereerst het onderzoeksproces: wat zijn de veranderingen in de samenleving? Wat zijn (mogelijk) belemmerende huurwetten en –regels? Wat waren eerdere pogingen tot flexibilisering in Nederland?

Ook haalden de onderzoekers inspiratie uit het buitenland. Kennen onze buurlanden een dynamischer woningmarkt? En keken ze naar de resultaten van directe bemiddeling: levert actieve bemoeienis meer tevreden mensen op in passender huisvesting? En tot slot keken ze naar fiscale mogelijkheden: hoe week je spaargeld van burgers los?

Al deze inspiratie vormden de bron voor oplossingsrichtingen. Samen met experts en professionals in het veld, zijn er circa twintig richtingen benoemd die allemaal serieuze aandacht behoeven. Hieruit selecteerden de onderzoekers er zes, die het meest kansrijk zijn om nader te onderzoeken, om verder uit te werken, om mee te experimenteren of om gewoon te gaan doen.

rapport-Zo-flexibel-als-een-huis-def

Zo flexibel als een huis

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Hidden

Contact

Frank Wassenberg 06 57 94 35 92 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan