Zeer kleine corporaties en de nieuwe Woningwet

6 maart 2016
Op 1 juli 2015 is de Woningwet 2015 van kracht geworden. De nieuwe wet geeft sociale verhuurders met de status van toegelaten instelling (Tl) nieuwe spelregels voor hun activiteiten en bedrijfsvoering. Dit rapport beschrijft de huidige situatie bij zeer kleine woningcorporaties. Het gaat in op de eisen die de herziene wet aan hen stelt, en biedt strategieën om daarmee om te gaan.

Auteur(s)

Tineke Lupi, Matthijs Wijga en Frans Desloover

Experts gemeenten en corporaties uit vier steden in gesprek

De gesprekken vonden plaats tussen duo’s bestaande uit een gemeente en corporatie uit één van de vier koplopersteden op het gebied van betaalbaarheid van de huurwoningvoorraad: Maastricht, Eindhoven, Den Bosch en Amsterdam. Deze steden merken dat steeds meer mensen ontoelaatbare hoge woonlasten krijgen terwijl de financiële middelen om bij te sturen, sterk zijn afgenomen. De afgelopen jaren daalde het aantal huisuitzettingen wel, maar dit komt eerder door coulanter beleid van de woningcorporaties dan door een verbeterde woonlastensituatie van hun huurders. Het verbeteren van de betaalbaarheid van de sociale voorraad staat daarom bovenaan ieders agenda.

Conclusies voor alle partijen relevant

In het rapport is te lezen waar de deelnemende experts in de praktijk tegenaan lopen, hoe ze de uitdagingen aanpakken en hoe ze gezamenlijk afspraken maken. Dat laatste blijkt erg belangrijk: bijsturing is alleen mogelijk als gemeenten, corporaties, huurders en andere stedelijke spelers nauw met elkaar samenwerken, zeggen alle deelnemers. De bevindingen en conclusies in dit verslag zijn dan ook nuttig voor alle partijen die hun huurwoningvoorraad betaalbaar willen houden.

Zeer_kleine_corporaties-en-de-nieuwe-woningwet

Zeer kleine corporaties en de nieuwe Woningwet

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Vera Beuzenberg 06 83 17 13 69 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan