Publicatie Wonen senioren

Woonvarianten voor senioren: financiële haalbaarheid

Stappenplan voor het toetsen van de financiële haalbaarheid

16 februari 2021
We zien steeds meer nieuwe woonvarianten met een combinatie van wonen, welzijn en zorg. Ook sociaal ondernemers, woningcorporaties en projectontwikkelaars doen hierin een aanbod. De geldstromen voor wonen, zorg en welzijn zijn echter gescheiden en de financiering van dergelijke woonconcepten is ingewikkeld. Deze publicatie bundelt de verschillende aspecten die een rol spelen bij het verkrijgen van financiering en deelt voorbeelden van businesscases.

Nieuwe woonvarianten worden regelmatig ontwikkeld door een groep gelijkgestemde particulieren die samen oud willen worden in een aangename woonomgeving. Maar ook marktpartijden ervaren dat er te weinig aanbod is voor senioren die langer zelfstandig willen blijven wonen en springen in dat gat.

Om potentiële financiers en eventuele samenwerkingspartners vertrouwen te geven in het initiatief is een goed onderbouwde businesscase van belang. Wij haalden praktijkvoorbeelden op bij koplopers in de ontwikkeling van woonvarianten. Op basis daarvan stelden wij businesscases op voor drie woonvarianten:

  1. Woningmix: een mix van woningen, zowel huur, koop als goedkoop en duur.
  2. Buurtfunctie: maatschappelijke en commerciële voorzieningen met aanbod voor de buurtbewoners.
  3. Zorgconcept: zorgaanbod voor bewoners variërend van lichte thuiszorg tot zwaardere 24-uurszorg.

Verkrijgen financiering voor woonvarianten

Daarnaast bundelt deze publicatie bundelt verschillende aspecten die een rol spelen bij het verkrijgen van financiering voor woonvarianten met combinatie van welzijn en zorg. Initiatiefnemers van woonvarianten krijgen zo een handreiking om nog beter onderbouwde initiatieven op te zetten.

Deze publicatie is bedoeld voor initiatiefnemers van woonvarianten voor senioren. Denk aan sociaal ondernemers (voortkomend uit de projectontwikkelingshoek) en maatschappelijke organisaties, zoals woningcorporaties of zorgorganisaties, en projectontwikkelaars.

Woonvarianten-voor-senioren-stappenplan

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

In het innovatieprogramma “Langer thuis in de inclusieve wijk” trekken we op met 22 gebiedscoalities die werken aan ambities, vraagstukken en randvoorwaarden op gebiedsniveau. Aan zaken als een geschikte woning, voorzieningen in de buurt en een prettige sociale en fysieke leefomgeving. Het innovatieprogramma is een samenwerking van Platform31, G40-Stedennetwerk, ministeries van BZK en VWS.

Contact

Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan