Publicatie Wonen senioren

Woonprofielen van senioren

13 juli 2020
De behoefte aan meer inzicht in de verborgen woonwensen van senioren vormt de aanleiding voor een analyse op beschikbare data van 22.500 senioren in Zuid Holland. Springco herleidt tien woonprofielen uit de wensen van deze groep en vertaalt deze door naar vastgoedconcepten.

De tien profielen zijn :

  1. Eigen plek: vrij en sociaal
  2. Privé domein: privacy en rust
  3. Basic: functioneel en sociaal
  4. Woongebouw: comfortabel en vertrouwd
  5. Gezinshuis: vertrouwd en gehecht
  6. Stadsappartement: dynamisch en op jezelf
  7. Buurtblok: sociaal en levendig
  8. Parkappartement: uitzicht en landschap
  9. Woonhof: samen voor elkaar
  10. Seniorenappartement: zelfstandig ouder

Voor de tien concepten zijn omschrijvingen in kernwoorden gemaakt, de scores per dimensie (zoals stedelijk – landelijk en individueel – gemeenschap) in beeld gebracht en een illustratie met een woordwolk en foto’s die respondenten zelf hebben geüpload. Daarnaast wordt verder ingegaan op de woonwensen van de senioren uit het onderzoek en naar de beschikbaarheid van de woonconcepten die hier op aansluiten binnen de huidige woningvoorraad.

Deze publicatie is het eerste deel van de verdieping die is gemaakt voor het innovatieprogramma Langer thuis in de inclusieve wijk en het kennisprogramma Woonvarianten voor senioren.

Het tweede deel dat dit najaar verschijnt gaat in op een gebiedsgerichte vertaling. Zo kregen twee gebiedscoalities uit het innovatieprogramma – Het Lage Land/Prinsenland in Rotterdam en Naaldhorst in Naaldwijk – een analyse op maat, waarmee ze meer inzicht kregen in welke woontypen en woonomgeving inwoners zouden wensen en welke woonvariaties senioren in gemeente/wijk zouden doen doorstromen. Het is een discussiestuk om lokaal het gesprek aan te gaan en te verkennen of de uitkomsten herkenbaar zijn en hoe de de wensen van senioren zich verhouden tot het aanbod.

200629_Woonprofielen_van_senioren

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan