Wonen in de luwte

Een verkennend onderzoek naar bewoning van vakantieparken op de Veluwe

28 november 2018
Dit rapport beschrijft de bevindingen van het onderzoek naar permanente bewoning van vakantieparken op de Veluwe. Het geeft inzicht in aantallen bewoners, hun achtergrond en motieven en de context die bijdraagt aan hun verblijf op een vakantiepark.

Auteur(s)

Jeroen van der Velden, Tineke Lupi, Merel Ooms, David Louwerse, Klaas Mulder

Van een deel van de vakantieparken in Nederland staat hun functie in de toeristische infrastructuur onder druk. Enerzijds is er een overaanbod van oudere parken met een kwalitatief matig aanbod, anderzijds worden er nieuwe, hoogwaardige recreatiewoningen ontwikkeld. Dit leidt ertoe dat deze vakantieparken gebruikt worden om, voor korte of langere tijd te wonen, hoewel dat volgens het bestemmingsplan niet is toegestaan. Dit fenomeen is niet nieuw, maar lijkt toe te nemen en een meer verschillende groepen te betreffen, waaronder kwetsbare mensen. Om meer grip te krijgen op dit vraagstuk en mogelijke oplossingen te formuleren, hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het programma Vitale Vakantieparken onderzoek laten uitvoeren naar permanente bewoning van vakantieparken op de Veluwe.

Wonen_in_de_luwte

Wonen in de luwte

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Hidden

Platform31 en VNG organiseerden een Community of Practice om de bestaande kennis rondom vakantieparken te ontsluiten en samen met betrokken partijen te zoeken naar mogelijke oplossingen.

Contact

Jeroen van der Velden 06 57 94 22 58 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan