Werken aan doorstroming van senioren

Toolkit voor aanpak

9 november 2023
Een gezamenlijke aanpak door verschillende partijen en het voeren van gesprekken met ouderen draagt bij aan doorstroming van senioren op de woningmarkt. Met deze toolkit, met werkbladen, praatplaten en een overzicht van de verschillende instrumenten en interventies, kunnen gemeenten, woningcorporaties, burgerinitiatieven, zorg- en welzijnsorganisaties, makelaars en anderen aan de slag om lokaal of regionaal tot een doorstroomaanpak te komen.

Verhuisketen doorstroming

Schaarste aan woningen zorgt voor een toenemende druk op de woningmarkt. In 2020 liep het tekort op tot meer dan 300.000 woningen. Naast het bouwen van nieuwe woningen zijn er andere oplossingen nodig. Het stimuleren van doorstroming kan een deel van de oplossing zijn. Doorstroming betekent dat huishoudens verhuizen van de ene naar de andere woning. De woning die zij achterlaten, komt hierdoor beschikbaar voor anderen. Met name wanneer grotere woningen vrijkomen, kunnen meerdere huishoudens een stapje maken in hun wooncarrière. Er ontstaat dan een verhuisketen. Dit lost de schaarste niet op, maar draagt wel bij aan een evenwichtigere verdeling.

Drie onderwerpen

De toolkit behandelt drie onderwerpen. Per onderwerp zijn enkele werkbladen en/of praatplaten opgenomen. We geven een korte uitleg over het onderwerp en leggen vervolgens uit hoe de verschillende werkbladen en de praatplaten gebruikt kunnen worden. De werkbladen en praatplaten zijn per onderdeel opgenomen, maar ook hieronder afzonderlijk te downloaden.

  1. Een integrale aanpak: Ontwikkelen van een integrale aanpak gericht op doorstroming van senioren op de woningmarkt, waarbij de inzet van verschillende organisaties zo goed mogelijk op elkaar aansluit.
  2. Zicht op de opgave en resultaten: Inzicht krijgen in de opgave en bepalen hoe een monitor kan worden vormgegeven.
  3. Vergeet het gedrag niet: In gesprek gaan met senioren over het zelfstandig blijven wonen nu en in de (nabije) toekomst, en gewenste ondersteuning bij een eventuele verhuizing.
Werkbladen en menukaarten Werken aan doorstroming van senioren

Download Toolkit (incl. werkbladen en menukaarten)

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Je kunt de werkbladen en menukaarten ook als losse afbeeldingen (.png) downloaden, bijvoorbeeld voor het gebruik in een PowerPointpresentatie.

Toolkit in ontwikkeling: deel je ervaringen met ons!

Dit is de eerste uitgave van deze toolkit. Wij vragen je, met name gemeenten en woningcorporaties, om ervaring met de toolkit op te doen en je bevindingen met ons te delen. In 2024 brengen we een vernieuwde versie uit, waarin we de opgedane ervaringen verwerken. Ook voegen we eventueel nieuwe werkbladen of praatplaten toe. Dit is afhankelijk van de bevindingen uit het veld.

Heb je gebruikt gemaakt van de toolkit? Laat ons dan weten hoe je het gebruik hebt ervaren en hoe wij deze toolkit eventueel kunnen verbeteren. Ook ontvangen wij graag meer informatie over jouw doorstromingsaanpak. Daar kunnen wij van leren. Je kunt vragen, opmerkingen, suggesties en/of praktijkvoorbeelden mailen naar: susan.vanklaveren@platform31.nl of janniek.devries@platform31.nl.

Contact

Susan van Klaveren 06 57 94 36 78 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan