Publicatie Duurzaam bouwen

Verrijking van Handreiking stikstofvrije woningbouw

1 februari 2021
Hoe kunnen gemeenten omgaan met stikstof bij woningbouw? In 2020 verscheen een handreiking voor gemeenten, waarmee zij hun rol daarbij kunnen bepalen. Onder meer de manier waarop zij zich kunnen verhouden tot marktpartijen. Op een aantal thema's was er behoefte aan verdieping. Dit vormt de aanleiding voor deze verrijkte handreiking, primair bedoeld voor gemeenten en ter inspiratie voor marktpartijen.

Auteur(s)

Wouter Kersten, Imme Groet (C-creators) , Joost Walterbos (Hedgehog Company) en Philip Kuipers (Hedgehog Company)

In 2020 heeft Platform31 in nauwe samenwerking met C-creators en Hedgehog company een handreiking stikstofvrije woningbouw gemaakt. Primair is deze gericht op gemeenten, maar ook marktpartijen kunnen er hun voordeel mee doen. De handreiking is hier te downloaden en hier is het web-event bekijken waar deze destijds is geproduceerd.

Er was naast de handreiking nog behoefte aan een uitdieping van sommige thema’s. Om die reden is nu ook de verrijking op de Handreiking gemaakt (zie download hieronder). Deze is gepresenteerd en bediscussieerd op het evenement Stikstof: kantelpunt voor verduurzaming als onderdeel van de Week van de Circulaire Economie.

De verrijking is autonoom leesbaar – maar vooral van waarde in combinatie met de Handreiking – en biedt meer details en inzichten op twee vlakken:

  • Differentiatie: niet iedere maatregel is even relevant voor iedere (soort) situatie: hoe kunnen gemeenten voorsorteren aan de hand van de belangrijkste situationele factoren?
  • Integrale aanpak: stikstof als onderwerp levert weinig enthousiasme op; het kan echter als ultieme kantelpunt dienen om de versnelling naar duurzame woningbouw aan te jagen. Hoe kan een gemeente daaraan bijdragen?

 


Terugkijken: online sessie Stikstof: als kantelpunt voor verduurzaming (2 februari 2021)

Verrijking-handreiking-stikstofvrije-woningbouw

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Wouter Kersten 06 57 94 37 51 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan