Verkoop onder voorwaarden door woningcorporaties

Ervaringen met instrumenten voor betaalbare koop

5 juli 2023
Door middel van verkoop onder voorwaarden kunnen woningcorporaties specifieke doelgroepen een betaalbare koopwoning aanbieden. Deze publicatie verkent de ervaringen van woningcorporaties met vijf instrumenten hiervoor: Koop Goedkoop, KoopGarant, KoopStart, Kopen naar Wens en Slimmer Kopen. De publicatie geeft inzicht in de mogelijkheden van de verschillende instrumenten voor verkoop onder voorwaarden en helpt woningcorporaties om hiermee aan de slag te gaan.

De inzet van verkoop onder voorwaarden komt in de beleidsdoelen van de Nationale Woon- en Bouwagenda naar voren als een mogelijke oplossing om te zorgen voor meer betaalbare woningen voor mensen met een middeninkomen.  Het stimuleren van meer beschikbare betaalbare woningen is door de huidige woningcrisis erg actueel. Deze publicatie laat zien hoe woningcorporaties koopwoningen goedkoper kunnen aanbieden, bijvoorbeeld door middel van een later te verrekenen korting of door de grond in bezit te houden.

De geïnterviewde woningcorporaties willen met deze instrumenten doorstroming in de woningmarkt bevorderen. Voor woningcorporaties in kleinere gemeenten helpen de verkoopinstrumenten ook om jongeren in het dorp te laten wonen waar zij zijn opgegroeid. Naast het bevorderen van de toegankelijkheid van de woningmarkt helpt verkoop onder voorwaarden woningcorporaties bij het behalen van hun andere doelstellingen. De verkopen genereren inkomsten die nodig zijn om onder meer een kwaliteitsslag te maken met het bestaande bezit, bijvoorbeeld op het vlak van verduurzaming. Ook stelt het woningcorporaties in staat om nieuwe huurwoningen te bouwen. Op deze wijze ondersteunt verkoop onder voorwaarden woningcorporaties in hun portefeuillebeleid bij het realiseren van de gewenste woningvoorraad en het faciliteren van gemengde wijken.

Vergelijking

Afhankelijk van de gehanteerde voorwaarden en het type verkoopinstrument kunnen specifieke doelgroepen worden geholpen en blijven de woningen al dan niet beschikbaar voor corporaties door middel van een terugkooprecht of -plicht. Deze publicatie bespreekt op basis van interviews de kenmerken van de verschillende instrumenten zodat woningcorporaties een goede keuze kunnen maken over de inzet ervan. Ook gaan we in op aandachtspunten zoals de voorwaarden om de juiste doelgroepen te bereiken, benodigde steun en goedkeuring van onder meer beleidsmakers en toezichthouders, en financiële consequenties van de instrumenten.

Verkoop onder voorwaarden door woningcorporaties

Verkoop onder voorwaarden door woningcorporaties: Ervaringen met instrumenten voor betaalbare koop

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Machteld Hooyman 06 13 54 56 16

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan