Trendtalk | Zo geef je werken en ondernemen de ruimte in de groeiende stad

18 juni 2024
Nederlandse steden zoeken naar mogelijkheden om de juiste bedrijven op de juiste plek te kunnen vestigen. Het huidige financiële en juridische instrumentarium is daarvoor in de meeste gevallen ontoereikend. De provincie Utrecht en de regio Drechtsteden tonen aan dat herstructurering toch mogelijk is. Om hun aanpak ook elders in Nederland uit te rollen, is onder meer een landsdekkend revolverend investeringsbudget nodig, geïnspireerd op de impulsaanpak winkelgebieden.

Zoektocht naar een nieuwe ruimtelijke economie

Stedelijke bedrijventerreinen staan onder druk. Steeds vaker veranderen zij in gemengde woon-werkgebieden. Hoewel deze transformatie kansen biedt voor bepaalde typen bedrijvigheid, blijkt uit onderzoek dat betaalbare bedrijfsruimte voor creatieve startende ondernemers én traditionele beroepsgroepen steeds schaarser wordt. Bovendien vraagt de circulaire economie juist om méér (milieu)ruimte voor maak- en productiebedrijven, bij voorkeur op watergebonden locaties. Dit leidt tot een complexe puzzel. Er is weinig schuifruimte voor het herhuisvesten van bedrijven die moeten wijken voor woningbouw. Ook netcongestie en versnipperd eigendom maken herstructurering ingewikkeld. Dit alles vraagt om een nieuwe rol en aanpak voor overheden.

Deelnemers aan deze Trendtalk

Over deze onderwerpen gaat Thomas van Zijl (BNR) in deze podcast in gesprek met:

  • Maarten Burggraaf, wethouder van onder andere stadsontwikkeling en MKB & Innovatiebeleid in de gemeente Dordrecht.
  • Frank Hazeleger, directeur van de Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht.
  • Bernardina Borra, docent-onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam en medeoprichter van de multidisciplinaire Coalitie Ruimte voor Werk.
  • Jorn Koelemaij, projectleider en onderzoeker bij Platform31. Hij onderzoekt voor het G40-stedennetwerk hoe je bij stedelijke verdichting kunt sturen op ruimte voor werken en ondernemen.
Beluister deze podcast

Contact

Jorn Koelemaij 06 30 29 78 27

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan