Tips van hospitaverhuurders voor woningcorporaties

13 april 2023 | Leestijd: 3 minuten
Welke kansen biedt hospitaverhuur voor het (tijdelijk) huisvesten van spoedzoekers, jongeren, studenten, economisch daklozen en andere woningzoekenden? Met welke (juridische) aspecten moet je rekening houden als woningcorporatie? En wat vraagt het van woningcorporaties als je in zee gaat met ervaren tussenorganisaties die het hospitaverhuurconcept aanbieden? Daarover sprak Platform31 tijdens een panelgesprek met hospitaverhuurorganisaties Onder de Pannen, Hospihousing, Kamers met Aandacht en Student Housing The Hague.

Hospitaverhuur: een van de zeven woningdeelvarianten van Platform31

Inwonen op basis van hospitaverhuur is een van de zeven woningdeelvarianten die Platform31 onderscheidt. Bij hospitaverhuur verhuurt de hoofdbewoner tijdelijk of langdurig tegen betaling een kamer aan een inwoner. Hoofdbewoner en inwoner maken daarnaast afspraken over het gebruik van gemeenschappelijke ruimten, zoals de woonkamer, keuken, het sanitair, en over schoonmaken en gas en elektra. Woningcorporaties kunnen verschillende dingen doen om hospitaverhuur mogelijk te maken. Ze kunnen hoofdbewoners zelf een contract laten afsluiten met een inwoner, hoofdbewoner en inwoner daarbij faciliteren, of gebruikmaken van een ontzorgende tussenorganisatie.

Figuur: Janneke ten Kate

 

Panelgesprek

Op woensdag 29 maart organiseerde Platform31 een panelgesprek over de kansen en mogelijkheden van inwonen op basis van hospitaverhuur door woningcorporaties. Vier ervaren hospitaverhuur-facilitators (Onder de Pannen, Hospi Housing, hospitaworden.nl en Kamers met Aandacht) spraken met woningcorporaties die deelnemen aan onze community of practice ‘Hoe woningdelen en splitsen te organiseren?’ Alle vier bedienen ze een andere doelgroep.

Op het kantoor van de Amsterdamse woningcorporatie Lieven de Key ging het gesprek over hoe hospitaverhuur doelgroepen kan helpen, de juridische aspecten van hospitaverhuur, de aanpak en missie van de vier organisaties en wat het van woningcorporaties (en gemeenten) vraagt om hospitaverhuur te faciliteren en promoten.

Tips

Waar moet je als woningcorporatie op letten als je met hospitaverhuur aan de slag wilt? En wat zijn de ervaringen van de vier hospita-housers tot nog toe als het om hospitaverhuur bij woningcorporaties gaat?

  • Let er bij een hospitacontract op dat je de huur en servicekosten scheidt. All-in-contracten zijn niet toegestaan.
  • Denk als woningcorporatie (en gemeente) niet te snel aan mogelijke belemmeringen, in termen van ‘wat als’. Kijk naar het hoofddoel, niet naar allerlei mogelijke uitzonderingen.
  • De hospitaverhuurorganisaties zorgen voor een goede match, bemiddelen bij eventuele knelpunten en zorgen voor een oplossing. Een uitzetting komt bijna nooit voor. En er is altijd ruimte voor maatwerk vanuit de corporatie. Wat je kunt winnen door jongeren, studenten, spoedzoekers of economisch daklozen een woonruimte te bieden, weegt op tegen de mogelijke nadelen.
  • Woningen hoeven niet altijd heel groot te zijn. De motivatie om hospita te worden komt vaak voort uit het willen helpen van anderen. Er zijn ook veel aanmeldingen van hospita’s die een relatief kleine woning hebben die ze bereid zijn te delen.
  • 55+’ers zoeken dikwijls een huisgenoot om een stukje eenzaamheid tegen te gaan.
  • Start zo nodig met een pilot om gemeenten mee te krijgen met het concept van hospitaverhuur. Daarna kan de gemeente de regelgeving over inwonen (hospitaverhuur) structureel aanpassen.
  • Er gaan veel misverstanden en fake nieuws rond op social media. Veel mensen weten niet dat als je een hospitacontract goed regelt, de huurder zijn/haar huurtoeslag én uitkering kan behouden. Maar regel je het niet goed, dan heeft het wel financiële gevolgen.
  • Een kwetsbare jongere of economisch dakloze aan een kamer helpen is een stuk goedkoper dan een (toekomstige) beschermd-wonen-oplossing.
  • Met gemeenten zijn afspraken te maken over het maximale bedrag dat iemand met een bijstandsuitkering aan kamerhuur mag ontvangen. Dit geldt natuurlijk maar voor een kleine groep. In sommige gemeenten kan kamerverhuur specifiek worden benut om (huur)schulden af te lossen.

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan