Terugkijken: Effectieve samenwerking tussen huurdersorganisatie en woningcorporatie

13 februari 2023 | Leestijd: 2 minuten
Huurdersorganisaties en woningcorporaties werken samen als het gaat om beleidsvraagstukken vanuit de Wet op het overleg huurders verhuurder – de overlegwet. Deze samenwerking verloopt niet overal soepel. Platform31 organiseerde twee webinars met tips en tricks om effectiever samen te werken. Sprekers van Atrivé en de Woonbond deelden hun praktijkervaring.

Samenwerkingsovereenkomst

Een belangrijke stap in een goede en effectieve samenwerking is het gezamenlijk invulling geven aan een samenwerkingsovereenkomst. Daarin kunnen werkafspraken vastgelegd worden en het geeft de mogelijkheid om in te gaan op het waarom van de samenwerking. Verder is het handig om een gezamenlijke jaaragenda vast te stellen en af te spreken hoe vaak er overlegd wordt. Dat helpt bij een effectieve voorbereiding, wat weer helpt bij een effectief overleg.

Aanspreekpunt

Als corporatie is het belangrijk duidelijk te hebben bij wie de huurdersorganisatie terecht kan. Ook ten tijde van veel personele wisselingen is het belangrijk dat het helder is wie het aanspreekpunt is. Mocht de corporatie een ‘participatiemedewerker’ hebben die de inbreng van huurders verder brengt, dan moet die wel mandaat hebben, zodat de inbreng daadwerkelijk meegenomen wordt in de beleidsontwikkeling.

Kennis

Hoewel corporatiekwesties vaak ingewikkelde materie is, gaf een aantal huurders aan het cruciaal te vinden om op de hoogte te zijn van de inhoud. Als je als huurdersorganisatie het naadje van de kous wilt weten, zijn er verschillende cursussen om te volgen. Ook is het mogelijk om een adviseur of procesbegeleider in te schakelen die helpt met het doorgronden van de complexe stof.

Terugkijken?

Effectieve samenwerking tussen huurdersorganisatie en woningcorporatie | 26-01-2023


Samenwerken aan prestatieafspraken | 23-02-2023


Ook in juni 2022 was er een webinar: ‘Naar gelijkwaardiger samenwerken tussen huurdersorganisaties en woningcorporaties’. U kunt het hier terugkijken:

Contact

Astrid van Egmond 06 57 94 18 91 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan