Stedelijk investeren en onrendabele toppen

17 maart 2021
Binnenstedelijke transformatieprojecten zijn nodig en kansrijk, maar ook complex; een onrendabele top kan zomaar roet in het eten gooien en ambitieuze plannen verstoren of zelfs herontwikkeling onmogelijk maken. Het programma Stedelijke Transformatie volgt zo’n 35 transformatieprojecten en onderzoekt hoe je wél tot uitvoering kunt komen. Dit essay bundelt de meest voorkomende onrendabele toppen bij gebiedstransformaties en zetten daar oplossingsmogelijkheden tegenover.

Auteur(s)

Naast de woningbouwopgave moet je als gemeente ook werk maken van verduurzaming en klimaatadaptatie. Wie wil transformeren, moet dus ook deze eisen meenemen. Dat is doorgaans al een flinke en kostbare uitdaging. Daarnaast heb je bij transformatieprojecten ook vaak te maken met meerdere eigenaren. Ieder heeft zo zijn eigen agenda en dat maakt het lastig om één koers voor een gebied uit te stippelen. Bovendien moet je zorgen voor een goede infrastructurele ontsluiting, die dus ook betaalbaar (en liefst verhaalbaar) moet zijn. Terwijl ondertussen vaak ook een onmogelijke parkeereis of ingewikkelde geluidseis zorgen voor de nodige barrières om de transformatie écht van de grond te krijgen.

In dit essay doorgronden we de welke onrendabele toppen een snelle binnenstedelijke transformatie in de weg staan en we bieden daarvoor een perspectief: met welke afspraken, eisen of steun kom je wél tot transformatie?

Stedelijk investeren en onrendabele toppen

 

Over het programma Stedelijke Transformatie

Platform31 voert het programma Stedelijke Transformatie uit. Hierin werken overheidspartijen, marktpartijen en kennisinstellingen samen om de transformatieprojecten versneld tot uitvoering te brengen, gemeenschappelijke problemen te doorgronden en op te lossen en de opgedane kennis te verankeren.

Meer informatie

Contact

Maarten Hoorn Wonen en ruimte 06 10 15 67 08 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan