Starters op de woningmarkt

34 maatregelen voor gemeenten om huur- en koopstarters te helpen

28 september 2020
De starter heeft het moeilijk op de woningmarkt, maar staat er niet alleen voor. Veel gemeenten zetten zich al voor starters in. Deze publicatie geeft een overzicht van maatregelen waarmee gemeenten huur- en koopstarters helpen. Bedoelt om gemeenten te inspireren en handvatten te bieden om woonstarters nog beter te ondersteunen.

Auteur(s)

Frank Wassenberg, Vera Beuzenberg en Mees Zonneveld

Tussen wal en schip

De vaak genoemde middengroepen en jonge starters vallen op de woningmarkt tussen het bekende wal en schip. Het gaat om jonge gezinnen, afgestudeerden met hun eerste baan, jongeren die willen gaan samenwonen en groepen die we sinds kort kennen als ‘vitale beroepsgroepen’: leraren, politieagenten en zorgpersoneel. Met hun modale salaris vinden woonstarters weinig betaalbaars in de stad.

34 Maatregelen

Gelukkig staan starters niet alleen in hun zoektocht. Allerlei organisaties proberen hen te helpen. In 2021 zal naar verwachting de overdrachtsbelasting voor koopstarters vervallen, terwijl die voor beleggers juist omhooggaat. Dat vergroot de kansen van starters. Ook gemeenten hebben veel mogelijkheden, en we zien mooie lokale initiatieven. In deze publicatie verzamelden we 34 instrumenten die gemeenten kunnen gebruiken om woonstarters te helpen, zowel huurders als kopers.

Terugkijken webinar

 

Starters-op-de-woningmarkt

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Frank Wassenberg 06 57 94 35 92 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan