Publicatie Omgevingswet

Soorten regels in het omgevingsplan

Leergang Op dezelfde leest: supplement 2020-1

15 juli 2020
Het omgevingsplan bevat alle regels over de fysieke leefomgeving en zorgt daarmee voor een evenwichtige toedeling van functies aan locaties. Maar wat wordt precies verstaan onder ‘regels’?

Auteur(s)

In de wereld van bestemmingsplannen schreef de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP) tot in detail voor welke regels u kon opnemen. Voor het omgevingsplan is er echter nog nauwelijks referentie. De keuzevrijheid is groot. In deze publicatie ontdekt je welke soorten regels er zijn, hoe je ze kan inzetten om doelen in de fysieke leefomgeving te bereiken en welke afwegingen een rol spelen.

Bouwstenen omgevingsplan

Deze publicatie is een praktisch hulpmiddel voor professionals die zich bezighouden met het opstellen van omgevingsplannen. Het geeft een overzicht van de bouwstenen waaruit het omgevingsplan kan worden opgebouwd. Naast inzicht in de verschillende soorten regels, leert u hoe deze kunnen worden ingezet om doelen in de fysieke leefomgeving te bereiken en welke afwegingen een rol spelen. Ook de overeenkomsten en verschillen met het huidige recht komen aan bod.

Maken van keuzes

Het is niet vanzelfsprekend om bestaande regels ‘gewoon’ om te zetten naar het omgevingsplan. Het is daarom van belang om vooraf de vraag te stellen of het überhaupt wenselijk is om een onderwerp in het omgevingsplan te regelen. Zijn regels echt nodig? Welke doelen worden met het omgevingsplan nagestreefd en zijn regels nodig om die te bereiken? En vervolgens: is het omgevingsplan de aangewezen plaats? In het supplement vindt u verschillende suggesties die kunnen helpen bij deze afwegingen.

Inkijkexemplaar

Bent u benieuwd naar de inhoud van het supplement? Bekijk dan het inkijkexemplaar. (pdf)

U kunt het supplement (pdf) bestellen tegen betaling van €199,- voor partners (€299,- voor niet-partners) excl. 21% btw via Platform31. U ontvangt het digitale pdf-bestand en de factuur. Neem hiervoor contact op!

Meer informatie over abonnement.

Contact

Maarten Hoorn Wonen en ruimte 06 10 15 67 08 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan