Praktijkvoorbeeld Wonen senioren

Senioren vertellen over doorstromen op de woningmarkt

Ineke Visser (86) is weloverwogen verhuisd: alleen, wel dicht bij haar man

25 mei 2022 | Leestijd: 4 minuten
Een geschikte woning voor langer zelfstandig thuis. Hoe benader, ontzorg en ondersteun je senioren om de stap naar een aantrekkelijke nieuwe woning te maken? In de handreiking Een nieuw (t)huis vindt u lessen en inzichten uit de praktijkaanpakken van het experiment ‘Doorstroming stimuleren van senioren op de woningmarkt’. Maar hoe ziet dat doorstromen er in de praktijk uit? In deze reeks laten we senioren aan het woord die vertellen over hun ervaringen.

Schaarste aan woningen zorgt voor een toenemende druk op de woningmarkt. Tegelijkertijd wordt van senioren verwacht dat ze langer zelfstandig thuis wonen. Vaak passen senioren hun huidige woning aan, zodat zij hier kunnen blijven wonen wanneer gezondheidsproblemen optreden. Een alternatief is verhuizen naar een geschikte woning én woonomgeving. De woning die zij achterlaten, komt hierdoor beschikbaar voor anderen. Het stimuleren van deze doorstroming draagt dus bij aan het passender wonen van senioren én helpt bij de aanpak van de woningmarktproblematiek. Ineke Visser vertelt haar verhaal.

Naam: Ineke Visser
Leeftijd: 86 jaar
Gezinssamenstelling: Alleenwonend sinds haar man is opgenomen in een verzorgingshuis
Vorige woonsituatie: Eengezinswoning met tuin in Zoetermeer (sociale huur)
Huidige woonsituatie: Appartement met 3 kamers en inpandig balkon in Zoetermeer (sociale huur)

Na een hectische periode waarin de zorg voor haar man centraal stond, besloot Ineke op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Kort na de intake met de seniorenmakelaar was het raak. Ze verhuisde naar een appartement dicht bij het verzorgingshuis waar haar man is opgenomen. Ze blikt terug: “Ik ben blij dat ik de stap gemaakt heb.”

Ineke merkte al enige tijd dat het onderhoud van haar tuin en huis met drie verdiepingen lastiger werd. “Het is bijna een dagtaak om een eengezinswoning te onderhouden.” Op het moment dat haar man verhuisde naar een verzorgingshuis, ontstond het idee om kleiner te gaan wonen. “Toen ik een beetje bijkwam van de intensieve en langdurige zorg voor mijn man, dacht ik steeds vaker aan een gelijkvloerse woning.”

De verhuisplannen van Ineke werden gaandeweg concreter. Na wat wikken en wegen kwam zij tot de conclusie dat verhuizen naar een gelijkvloerse woning de juiste beslissing was. Haar leeftijd speelde een rol in deze keuze. Ineke vertelt: “Ik ben nu nog kwiek en fit genoeg voor een verhuizing, maar als ik langer wacht wellicht niet meer.”

Haar kinderen reageerden positief op haar besluit om te verhuizen en boden hun hulp aan bij de oplevering van haar vorige woning en de verhuizing. “Ik ben zo dankbaar dat mijn kinderen mij hebben bijgestaan. Als alleenwonende vrouw op leeftijd kon ik dat niet allemaal zelf doen.”

Prettig contact

Op de website van woningcorporatie Vidomes las Ineke voor het eerst over de seniorenmakelaar. “Ik zag het bericht over de seniorenmakelaar en mijn interesse was gelijk gewekt. Ik was benieuwd naar wat zo’n makelaar voor mij kon betekenen.” Ze nam contact op. “Binnen de kortste keren zat de seniorenmakelaar bij mij aan de keukentafel. We hadden een fijn gesprek, waarin ze mijn woonwensen en -behoeften inventariseerde. De makelaar was heel empathisch en luisterde goed.”

Een zonnige serre

Na een aantal bezichtigingen vond Ineke een woning die voldeed aan al haar wensen. Het appartement is gelijkvloers, heeft twee slaapkamers en ligt op loopafstand van het verzorgingshuis. Ze accepteerde de woning en verhuisde na een paar weken.

Ineke is erg te spreken over de sfeer in haar nieuwe appartement. “Als ik de woonkamer binnenkom, voelt het net een luxe vakantiehuis. Er is veel lichtinval.” Ook is ze blij met de serre die veel wegheeft van een inpandig balkon. Ineke heeft van deze ruimte een werkplek gemaakt, waar ze geregeld schildert en kleding vermaakt. “Het is een mooie, inspirerende plek geworden. Nu ik mijn werk in de woonkamer kan laten liggen, heb ik veel meer zin om creatief bezig te zijn.”

Naast haar creatieve bezigheden is Ineke graag buitenshuis actief. “Ik vind het belangrijk om actief en gezond te blijven. Daarom wandel ik veel en ga ik erop uit op mijn e-bike.” Door alle faciliteiten op loopafstand en de overzichtelijke wijk, is de woonomgeving van Ineke daar uitermate geschikt voor. Wel vindt ze het jammer dat ze geen eigen tuin heeft. “Een eigen buitenruimte mis ik wel een beetje in dit appartement. Maar daarvoor in de plaats heb ik nu een fijne serre. Ik woon hier nog maar pas, maar dat is nu al mijn lievelingsplek geworden!”

Tips

Voor de corporaties:

  • Help senioren bij de oplevering van hun vorige woning. Ineke vond het lastig om haar vorige woning op te leveren volgens de eisen van de woningcorporatie. ‘Als ik geen hulp van mijn kinderen had gekregen, was het me niet gelukt.’
  • Bied senioren extra begeleiding bij de administratieve afhandeling van de verhuizing. Ineke vond dat lastig. ‘Het lukte mij na veel puzzelwerk zelf, maar ik begrijp goed dat veel senioren hier niet zelf uitkomen.’
  • Zorg voor eenduidige communicatie. Ineke had hier in het verhuisproces een vervelende ervaring mee. Ineke vertelt: ‘Ik hoorde op de dag van de verhuizing dat ik de woning niet alleen mocht betrekken. De woning was namelijk uitsluitend bedoeld voor samenwonende stellen. Ik snap niet goed waarom de corporatie dit pas op de dag van de verhuizing vertelt.’ Uiteindelijk mocht Ineke de woning betrekken, maar dit ging gepaard met veel voorkombare stress op de verhuisdag. Ineke geeft als tip aan seniorenmakelaars mee om een aantal weken na de verhuizing nog eens contact op te nemen met de cliënt om het proces af te sluiten. ‘Dan is het cirkeltje weer rond.’

Voor andere senioren:

  • Schrijf je op tijd in bij een woningcorporatie of woonruimteverdeelsystem. ‘Stel dat niet uit. Begin ermee voordat je je zoektocht start. Zo voorkom je teleurstellingen tijdens het proces.’
  • Sta open voor hulp. ‘Er zijn genoeg mensen die je kunnen helpen tijdens het verhuisproces. Schroom niet om vrienden en familie te vragen.’

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan