Praktijkvoorbeeld Wonen senioren

Senioren vertellen over doorstromen op de woningmarkt

Karin (60) en Huub (70) verhuisden naar een appartement in hartje Delft: “We raken niet uitgekeken.”

21 juni 2022 | Leestijd: 4 minuten
Een geschikte woning voor langer zelfstandig thuis. Hoe benader, ontzorg en ondersteun je senioren om de stap naar een aantrekkelijke nieuwe woning te maken? In de handreiking Een nieuw (t)huis vindt u lessen en inzichten uit de praktijkaanpakken van het experiment ‘Doorstroming stimuleren van senioren op de woningmarkt’. Maar hoe ziet dat doorstromen er in de praktijk uit? In deze reeks laten we senioren aan het woord die vertellen over hun ervaringen.

Schaarste aan woningen zorgt voor een toenemende druk op de woningmarkt. Tegelijkertijd wordt van senioren verwacht dat ze langer zelfstandig thuis wonen. Vaak passen senioren hun huidige woning aan, zodat zij hier kunnen blijven wonen wanneer gezondheidsproblemen optreden. Een alternatief is verhuizen naar een geschikte woning én woonomgeving. De woning die zij achterlaten, komt hierdoor beschikbaar voor anderen. Het stimuleren van deze doorstroming draagt dus bij aan het passender wonen van senioren én helpt bij de aanpak van de woningmarktproblematiek. Karin en Huub Holthuizen vertellen hun verhaal.

Naam: Karin en Huub Holthuizen
Leeftijd: 60 en 70 jaar
Vorige woonsituatie: Eengezinswoning met 4 kamers en tuin in Delft (sociale huur)
Huidige woonsituatie:  Appartement met 3 kamers en balkon in Delft (sociale huur)

Drie maanden na het eerste contact met de seniorenmakelaar zitten Karin (60) en Huub (70) op de bank in hun zonovergoten, nieuwe appartement. Hun woning in het centrum van Delft was bij oplevering nagenoeg instap-klaar. Met een likje verf hier en daar en een nieuwe vloer kon het stel al vlot verhuizen. Karin: “We zijn zo blij met dit appartement. Het voelt alsof we de loterij hebben gewonnen.”

In sneltreinvaart

Karin en Huub dachten al een langere tijd na over verhuizen. Toen de kinderen de deur uit gingen, werden deze gedachten concreter. “We hebben altijd gezegd: een eengezinswoning is voor een gezin en niet voor een stel.” Ook Huubs gezondheid speelde mee in deze overweging. “Het schoonmaken van het huis en het onderhouden van de tuin kostte mij steeds meer energie”, vertelt Huub.

Een artikel in de plaatselijke krant over de seniorenmakelaar van woningcorporatie Vidomes wekte hun nieuwsgierigheid. Karin en Huub namen contact op. “We informeerden eerst naar de mogelijkheden.” De seniorenmakelaar beantwoordde al hun vragen en stelde hen gerust. “De gesprekken waren prettig en verhelderend. Ze stelde ons vanaf het eerste moment op ons gemak.”

Tussen het eerste contact en de verhuizing zaten nog geen drie maanden. Het ging allemaal erg snel. “We hadden niet eens tijd om gordijnen te bestellen”, grapt Huub. “En we hebben veel spullen uit ons vorige huis weg moeten doen. We hebben daar namelijk 27 jaar lang spullen op zolder verzameld. Maar het ruimt wel lekker op zo.”

De seniorenmakelaar als de sleutel

Karin en Huub hoorden via hun netwerk dat deze woning vrijkwam. Ze kenden de plek, omdat een vriendin van Karin ook in dit appartementencomplex woont. “We hebben toen meteen de seniorenmakelaar gebeld en haar verteld dat dit de woning is die we wilden hebben.” En met succes. Het stel stond al langere tijd ingeschreven bij WoonNet Haaglanden. “We wisten dat wanneer we actief opzoek gingen naar een appartement, we genoeg punten bij WoonNet Haaglanden zouden hebben gespaard.”

Deze kans diende zich eerder aan dan verwacht. Karin werkt nog, waardoor hun gezamenlijke inkomen op dit moment net boven de sociale huurgrens uitkomt. Karin: “De seniorenmakelaar bleek te kunnen adviseren over middeling van mijn inkomen. Ik wil over een paar jaar ook met pensioen, waardoor ons inkomen zal dalen.” Door inkomensmiddeling kwam het stel voor het sociale huurappartement in aanmerking. “Zonder hulp van de seniorenmakelaar was dit niet mogelijk geweest.”

Alles binnen handbereik

Alle faciliteiten zijn op loopafstand van hun nieuwe appartement. De supermarkt is zo´n 100 meter verderop, de huisarts zit onder het complex en eettentjes zijn binnen handbereik. “Het is een heerlijk idee dat je gewoon het centrum in kunt lopen om te gaan lunchen of voor een boodschap.” Ook het uitzicht van het appartement is prachtig. “Ik heb een zwak voor monumentale panden”, zegt Karin wijzend naar de oude faculteitspanden van de TU Delft. Voor gezelligheid hoeven Karin en Huub eigenlijk het complex niet uit: “Er is ook een activiteitenruimte in ons complex waar ze regelmatig leuke dingen voor bewoners organiseren. Daar gaan we binnenkort eens kijken.”

Toekomstbestendig en veilig

De woning van het stel is bovendien toekomstbestendig. Het appartement is gelijkvloers en heeft een grote badkamer. Ook is de woning goed geïsoleerd en voorzien van een warmtepomp. Dat laatste vinden Karin en Huub erg prettig, gezien de snel stijgende gasprijzen. “Ook vinden we het prettig dat er een extra slaapkamer aanwezig is. Zo kan onze kleindochter blijven logeren.”

Karin en Huub vinden het daarnaast belangrijk dat hun woning en de locatie veilig aanvoelen. Huub vertelt: “Het zou zo kunnen zijn dat één van ons de ander in de woning moet achterlaten. Je hoopt natuurlijk niet dat dit gebeurt, maar we hebben hier wel rekening mee gehouden tijdens onze zoektocht.” Het stel wilde daarom graag een woning op een hogere etage. “Omdat het appartement op de vierde verdieping ligt, kan niemand vanaf de straat naar binnen kijken en dat geeft een veilig gevoel.” Datzelfde geldt voor de afgesloten garage beneden.

Tips

Voor de corporaties:

  • Geef meer bekendheid aan de seniorenmakelaar en diens bemiddelingsbevoegdheden, zowel via de corporatie als in de media. Huub: “Ik denk dat veel mensen niet weten wat de seniorenmakelaar kan doen.” Karin vult aan: “Wij waren in het begin wat sceptisch, omdat we het begrip seniorenmakelaar niet kenden. Maar we zijn aangenaam verrast. Ze was altijd bereikbaar voor vragen en deskundig advies. Ze luisterde naar ons en toonde empathie. Dat gun je toch iedereen?”

Voor andere senioren:

  • Schrijf je tijdig in bij een corporatie. Dit zou je eigenlijk moeten doen voordat je concrete verhuisplannen hebt. De wachttijden kunnen namelijk lang zijn.

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan