Praktijkvoorbeeld Wonen senioren

Senioren vertellen over doorstromen op de woningmarkt

Een nieuwe woning: een frisse start voor Kris (77)

14 september 2022 | Leestijd: 4 minuten
Samen met partijen uit de praktijk, gemeenten, corporaties, zorgaanbieders, provincies en marktpartijen, werkten we de afgelopen tijd aan een gestructureerde aanpak van doorstroming voor senioren. We deelden de opbrengsten in de handreiking Een nieuw (t)huis. Maar hoe ziet dat doorstromen er in de praktijk uit? In deze reeks laten we senioren aan het woord die vertellen over hun ervaringen.

Schaarste aan woningen zorgt voor een toenemende druk op de woningmarkt. Tegelijkertijd wordt van senioren verwacht dat ze langer zelfstandig thuis wonen. Vaak passen senioren hun huidige woning aan, zodat zij hier kunnen blijven wonen wanneer gezondheidsproblemen optreden. Een alternatief is verhuizen naar een geschikte woning én woonomgeving. De woning die zij achterlaten, komt hierdoor beschikbaar voor anderen. Het stimuleren van deze doorstroming draagt dus bij aan het passender wonen van senioren én helpt bij de aanpak van de woningmarktproblematiek. Kris Briedjal vertelt zijn verhaal.

Naam: Kris Briedjal
Leeftijd: 77 jaar
Gezinssamenstelling: Alleenstaand
Vorige woonsituatie: Gezinswoning met vijf kamers in Zoetermeer (sociale huur)
Huidige woonsituatie: Driekamerwoning in Zoetermeer (sociale huur)

In november 2021 verhuisde Kris naar zijn nieuwe woning in Zoetermeer. Door alle mooie herinneringen aan zijn vorige woning, was de verhuizing best emotioneel. Maar inmiddels voelt Kris zich helemaal op zijn plek en ziet hij deze woning als een ‘nieuw hoofdstuk’ in zijn leven.

Kleiner wonen, waarom?

Kris woonde samen met zijn vrouw in Zoetermeer. Ongeveer drie jaar geleden kreeg het stel een brief waarin de mogelijkheden om kleiner te wonen werden toegelicht. Dit bericht viel in eerste instantie niet goed bij hen. Kris en zijn vrouw betaalden de huur namelijk netjes en zagen daarom geen reden om kleiner te gaan wonen. Toen zijn vrouw ziek werd, verzorgde Kris haar. Uiteindelijk werd de dagelijkse zorg te intensief en verhuisde zijn vrouw naar een verpleeghuis. Toen bleek de ‘ruime en riante’ woning te groot en de huur te hoog voor Kris alleen. Dat was voor Kris de aanleiding om na ongeveer dertig jaar te verhuizen naar een nieuwe woning, eveneens in Zoetermeer.

Een nieuwe woning, een goede match

Kris nam contact op met woningcorporatie Vidomes en kwam op die manier in contact met de seniorenmakelaar. Zij hielp hem bij het vinden van een passende woning. Kris was niet veeleisend, maar wilde wel graag een gelijkvloerse woning dichtbij het centrum. Door de lange wachtlijsten duurde het een tijdje voordat Kris een geschikte woning vond. Maar de seniorenmakelaar bood uitkomst. Kris vertelt: “Ze heeft alles netjes opgelost en was uiteindelijk erg behulpzaam in het vinden van de juiste woning voor mij.”

De verhuizing: een emotioneel proces

De verhuizing ervaarde Kris als zeer intensief. Gedurende het proces overleed zijn vrouw helaas. Door alle mooie herinneringen die Kris, zijn vrouw en hun kinderen samen opbouwden in de vorige woning was de verhuizing dan ook zeer emotioneel beladen: “Mijn vrouw en ik waren elkaars zielsverwanten. Ik heb heel veel mooie herinneringen met haar, vroeger toerden we bijvoorbeeld samen veel met de motor.”

Ook de praktische kant van verhuizen viel Kris zwaar. In het grote huis had hij namelijk veel spullen verzameld, maar omdat hij kleiner ging wonen, kon niet alles mee. Het opruimen en weggooien van spullen kostte hem dan ook veel tijd, maar gelukkig kreeg hij hulp van zijn zoon, zwager en vorige buren. Uiteindelijk heeft Kris een bedrijf ingeschakeld die de spullen meenam die hij niet meer wilde hebben. “Het had een prijskaartje, maar het was het dubbel en dwars waard”, vertelt Kris.

Sportschool in huis

De nieuwe woning kwam volgens Kris als “geroepen”. Het is de ideale plek voor hem. De net opgeknapte woning heeft naast een ruime woonkamer, een keuken waar Kris graag kookt. Een van de kamers heeft Kris ingericht als fitnesskamer met een hometrainer en andere fitnessapparaten. “Ik vind het belangrijk om fit te blijven, dit doe ik door thuis te fitnessen en ook buiten regelmatig een wandeling te maken.”

Ook over zijn nieuwe woonomgeving is Kris erg te spreken, de locatie is “perfect”. Alle voorzieningen zijn namelijk aan de overkant van de straat. Zo is er een leuk centrum met winkels, restaurants en zelfs een bioscoop, waar Kris uitzicht op heeft. Daarnaast heeft hij een eigen parkeerplaats en verplaatst hij zich nog veel met de auto om zijn zoon en kleinkinderen te bezoeken. Maar een tram- en bushalte zijn dichtbij, mocht dit over een tijdje niet meer mogelijk zijn.

Hoewel het hele proces moeilijk was voor Kris, is hij achteraf erg blij dat hij een nieuwe start kon maken in zijn woning: “Lange tijd heb ik voor mijn vrouw gezorgd, nu is het tijd om voor mezelf te zorgen.”

Tips

Voor de corporaties:

  • Communiceer duidelijk en eenduidig. Dit voorkomt stagnatie en miscommunicatie. Kris: “Omdat je na lange tijd weer verhuist, is het belangrijk dat alles in het proces duidelijk is en je weet wat er gaat gebeuren.”

Voor andere senioren:

  • Kleiner gaan wonen scheelt extra kosten. Kris: “Bedenk dat een nieuwe woning vaak lagere huurkosten heeft. Het is vooral een uitkomst als je alleen woont.”

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan