Samen naar een duurzame en leefbare wijk

Lessen van drie jaar experimenteren in kwetsbare wijken

10 maart 2022
Kunnen kwetsbare wijken de energietransitie benutten als hefboom om de leefbaarheid te verbeteren? Die vraag stond gedurende drie jaar centraal in het experimentenprogramma 'Verduurzaming van kwetsbare wijken', waaraan achttien gemeenten deelnamen. De opgedane kennis is relevant voor gemeenten die wijkgericht met de energietransitie aan de slag gaan.

Auteur(s)

Matthijs Uyterlinde, Anke van Hal, Maurice Coen en Emre Can

Na drie jaar experimenteren maken Platform31, Nyenrode Business Universiteit en achttien gemeenten de balans op. De belangrijkste conclusie: het is noodzakelijk en ook goed mogelijk om de energietransitie in kwetsbare wijken te verbinden met de aanpak van sociale opgaven. Maar eenvoudig is dit niet. De geleerde streetwise lessen in de aan het experiment deelnemende wijken zijn relevant voor Rijk, gemeenten, stedelijke en regionale samenwerkingspartners die aan de slag zijn of gaan met de verduurzaming van kwetsbare wijken. En vooral voor bewoners die er de vruchten van plukken.

Samen_naar_een_duurzame_en_leefbare_wijk

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Actieprogramma ‘Verduurzaming van kwetsbare wijken’

Tussen 2018 en 2022 liep het experimentenprogramma ‘Verduurzaming van kwetsbare wijken’. In het programma onderzochten Platform31, Nyenrode Business Universiteit en het Verwey-Jonker Instituut, samen met achttien deelnemende gemeenten (en hun partners) hoe de energietransitie als hefboom kan worden gebruikt om de leefbaarheid in kwetsbare wijken te verbeteren. Het doel van het programma was om strategieën en oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan integrale wijkverbetering, zodat dit uiteindelijk duurzame, leefbare en daarmee toekomstbestendige wijken oplevert. In 2023 bouwen we voort op de opgedane kennis met het actieprogramma ‘Verduurzaming van kwetsbare wijken’. Nu de lokale warmtetransitie op stoom komt en de sociale problematiek in kwetsbare wijken toeneemt, blijft het noodzakelijk om kennis te ontwikkelen en van elkaar te leren.

Contact

Jeroen van der Velden 06 57 94 22 58 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan