Praktijklab: De regionaal afgestemde lokale woonzorgvisie

Voor het versnellen van de aanpak rond huisvesting aandachtsgroepen

10 april 2024 | Leestijd: 2 minuten
Tijdens dit praktijklab bij jou op locatie doe je snel en gericht kennis op voor jezelf en je samenwerkingspartners over regionale afspraken voor huisvesting en zorg voor aandachtsgroepen. In het praktijklab kun je reflecteren op je aanpak en je vraagstukken. Externe experts helpen je om je kennis te versterken.

Inhoud en programma praktijklab

Het praktijklab richt zich op de opgave waarvoor gemeenten staan om aandachtsgroepen te huisvesten. Gemeenten krijgen door nieuwe wetgeving de verantwoordelijkheid een brede integrale regionaal afgestemde lokale woonzorgvisie op te stellen. Deze maakt deel uit van het lokale Volkshuisvestelijke programma, dat de woonbehoefte van aandachtsgroepen en de aanpak ervan dient te verwoorden. De wet schrijft voor dat gemeenten regionaal afstemmen over de huisvesting van aandachtsgroepen. Het programma van een praktijklab is gericht op het handelingsperspectief van gemeenten en samenwerkingspartners die deze opdracht uitwerken.

Voorbeelden van thema’s die aan bod komen, zijn:

  • Wat betekent de nieuwe wet Versterking Regie Volkshuisvesting?
  • Welke nieuwe taken krijgen gemeenten met hun samenwerkingspartners?
  • Wie zijn de aandachtsgroepen en welke woonbehoeften hebben zij?
  • Hoe maken we een goede woonzorganalyse en spreidingsanalyse die input geeft voor het gezamenlijke gesprek?
  • Hoe zorg je voor een goede samenwerking en procesaanpak?

Voor wie?

Regionale samenwerkingsnetwerken van partijen als gemeente, zorgaanbieders en woningcorporaties, die zich richten op regionale afspraken wonen en zorg voor de huisvesting van kwetsbare groepen.

Wat kun je verwachten?

Het praktijklab bestaat uit een workshop die een dagdeel duurt en wordt afgestemd op jouw specifieke behoeften. Tijdens een voorbespreking bepalen we samen met jou het onderwerp, de locatie en de opzet van het praktijklab (inclusief de workshop en mogelijk een excursie).

Wanneer?

In de periode zomer 2023 tot en met voorjaar 2024 kan je je aanmelden en plannen we de voorgesprekken in. Het praktijklab op locatie zelf kan plaatsvinden in de periode september 2023 tot juni 2024 en sluit aan op jouw agenda.

Kosten

Het praktijklab is kosteloos, met de afspraak dat inzichten vanuit het praktijklab door Platform31 en het EHA mogen worden gedeeld. Artikelen publiceren we op de websites van Platform31, het EHA en het Online Kennis en Expertise Centrum.

Aanmelden

Aanmelden kan door een mail te sturen naar Maxje van der Heijden: maxje.vanderheijden@platform31.nl.

 

Organisatie

Platform31 organiseert het praktijklab. De uitvoering doen we in samenwerking met het Expertteam Huisvesting Aandachtsgroepen (EHA). Samen brengen we kennis en praktijkervaring mee die landelijk is ontwikkeld voor het landelijke programma ‘Een thuis voor iedereen’.

Flyer-praktijklab-de-regionaal-afgestemde-lokale-woonzorgvisie

Flyer Praktijklab: de regionaal afgestemde lokale woonzorgvisie

Download deze publicatie

Contact

Maxje van der Heijden 06 57 94 38 84

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan