Praatplaat: beeldvorming en taal bij armoede en schulden

26 maart 2024
Gemeenten kunnen met beter taal- en beeldgebruik in beleid en praktijk het verschil maken bij inwoners met financiële zorgen. Ze kunnen hen sneller bereiken met bijvoorbeeld met minimaregelingen, schulddienstverlening of andere lokale ondersteuningsmaatregelen. Deze praatplaat geeft professionals praktische tips en voorbeelden om hierover intern het gesprek te starten en de communicatie voor specifieke groepen bewoners aan te passen en toegankelijker te maken.

Beeld- en taalgebruik in gemeentelijk beleid en praktijk kunnen (onbedoeld) stigmatiserend zijn en leiden tot onbegrip en weerstand. Een goed voorbeeld van onhandig taalgebruik is het woord ‘energietoeslag’. Bij veel inwoners riep dat de associatie met de toeslagenaffaire op. Met beter taal- en beeldgebruik kunnen gemeenten het verschil maken.

Wat vind je in de praatplaat?

Deze praatplaat helpt beleidsmedewerkers en communicatiemedewerkers binnen gemeenten om intern het gesprek te starten over beeldvorming, beeld- en taalgebruik. Met een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen, valkuilen en mogelijkheden om taal- en beeldgebruik aan te passen. De ‘achterkant’ helpt je hierbij met links naar nuttige rapporten, bijvoorbeeld over het ontstaan van mensbeelden en de gevolgen daarvan. We geven tips om deze mensbeelden bespreekbaar te maken en aan te passen. Met inspirerende voorbeelden kun je aan de slag om je taal- en beeldgebruik toegankelijker en meer uitnodigend te maken.

Concrete tips uit de praatplaat

  • Test je communicatie (op B1-niveau!) bij de doelgroep of laat ervaringsdeskundigen meelezen.
  • Betrek ervaringsdeskundigen in het maken en uitvoeren van je armoede- en schulddienstverleningsbeleid.
  • Je doelgroep is divers, dus gebruik ook diverse beelden.
  • Maak meer gebruik van animaties en beelden in plaats van tekst.
  • Gebruik alternatieve beelddepots zodat je beelden niet stigmatiserend zijn, zoals hetbeelddepot.nl/beeldbank en straatconsulent.nl/persfotos-straat-consulaat-beeldvorming rond dak- en thuisloosheid.

De praatplaat werd gemaakt door Laura Lagaaij (illustratief.org)

Praatplaat Armoede en schulden

Download Praatplaat

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Margot Leegwater 06 82 00 39 63 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan