Positiekiezer helpt gemeenten bij hun rol in een warmtebedrijf

11 juni 2024
Deze Positiekiezer is een hulpmiddel voor gemeenten die met warmtenetten aan de slag willen, maar nog niet weten welke positie ze daarin willen nemen. Op basis van zeven vragen geeft de Positiekiezer inzicht in welke aandeelhouderspositie meer of minder voor de hand ligt – en wat daarvan de gevolgen kunnen zijn. De uitkomst faciliteert het gesprek over de keuzes die je gemeente gaat maken.

Auteur(s)

Hannah Tullemans, Roos Marinissen en Caspar Boendermaker (BNG)

In samenwerking met

De positiekiezer warmtebedrijf voor gemeenten loodst gemeenten door de afwegingen die belangrijk zijn bij het kiezen van een aandeelhoudersrol in een warmtebedrijf. De positiekiezer levert de basis voor een gestructureerd gesprek op, waarin belangrijke wensen en risico’s en consequenties van de aandeelhoudersrol thematisch naar voren komen. Het doorlopen van de positiekiezer, levert het volgende op:

  • Inzicht in je startsituatie
  • Inzicht in afwegingen en handelingsperspectief
  • Aanknopingspunten voor gesprek in interne organisatie (met bestuur)

De juiste balans

Warmtenetten vormen een cruciaal onderdeel in de verduurzaming van de gebouwde omgeving en het streven om minder afhankelijk te zijn van aardgas. Er is zicht op een nieuwe Warmtewet: de Wet collectieve warmte, die inzet op betrouwbare en duurzame warmtesystemen. De wet schrijft een belangrijke positie voor voor publieke partijen. Mede hierdoor speelt bij veel gemeenten de vraag welke taken, rollen en verantwoordelijkheden ze dienen in te nemen bij de ontwikkeling van een warmtenet. Eén van die belangrijke afwegingen is of je als gemeente aandeelhouder wordt. Verschillende factoren spelen hierbij een rol: een juiste balans tussen wensen om te sturen en het dragen van risico’s vraagt om een zorgvuldige afweging. Platform31 en BNG ontwikkelden samen met NPLW, en met input van VNG en IPO,  deze tool om gemeenten te ondersteunen bij deze afwegingen.

Positiekiezer warmtenetten_def

Positiekiezer warmtebedrijf voor gemeenten

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Roos Marinissen 06 57 94 37 65

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan