Podcast31 – Zorggeschikt wonen: goede voorbeelden van stad tot platteland

Toekomstbestendig wonen met zorg: hoe spelen we in op de vergrijzing?

13 maart 2024
Zelfstandig thuis wonen als nieuwe standaard. Met de vergrijzing van de komende jaren, moeten we naarstig op zoek naar nieuwe woonvormen tussen zelfstandig wonen en het verpleeghuis in. In deze Podcast31 bespreken we geslaagde zorggeschikte woonvormen, bijvoorbeeld in vergrijzend plattelandsgebied of in de stad, waar senioren en studenten samenwonen en verbinding leggen met de wijk.

Een dementievriendelijke inrichting, herkenbaarheid, een blauwe badkamer, nul treden, geen drempels. Zorg nabij, soms tot in het gebouw, maar met behoud van autonomie. De zorg thuis moet toegankelijker worden, zodat de uitstroom naar verpleeghuizen kleiner wordt, de druk op mantelzorgers verlaagt én bovenal: op zorgverleners. Zelfstandig thuis wonen als nieuwe standaard. Want met de vergrijzing van de komende jaren, moeten we naarstig op zoek naar nieuwe woonvormen tussen zelfstandig wonen en het verpleeghuis in.

In gesprek met

In deze Podcast31 aflevering Zorggeschikt wonen zijn we te gast in woonzorgcentrum Humanitas Deventer met drie experts die het voortouw hebben genomen in het agenderen en ontwikkelen van nieuwe woonvormen. Journaliste Dore van Duivenbode gaat in gesprek met:

  • Gea Sijpkes, directeur van woonzorgcentrum Humanitas Deventer waar studenten en senioren samenwonen en de verbinding met de wijk wordt gemaakt in voorzorgcirkels;
  • Tom Bloeming, strategisch ontwikkelmanager zorgvastgoed, bij woningcorporatie Domesta, die in het – vergrijzende plattelandsgebied – aan het bouwen is. En geeft zelf het goede voorbeeld door mantelzorger te worden voor nieuwe bewoners op zijn perceel;
  • Jeroen Kemperman, senior manager strategy, business development & duurzaamheid bij Zilveren Kruis en al jaren een pleitbezorger voor ‘levensloopbestendig wonen’.
Luister naar de podcast

Podcast31

In Podcast31 koppelen we beleid, praktijk én wetenschap. In elke aflevering bespreken we actuele vraagstukken en slimme aanpakken waarmee bestuurders, beleidsmakers en uitvoerders direct aan de slag kunnen. Volg Podcast31 op Spotify of Apple Podcasts.

Contact

Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan