Podcast31 – Zelfstandig wonen in de wijk

12 augustus 2021
Het beschermd wonen en de maatschappelijke opvang worden getransformeerd. Zelfstandig wonen is nu de norm voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Maar hoe ziet dit zelfstandig wonen eruit? Er is immers een groot verschil tussen beschermd en zelfstandig wonen. In het kader van het experiment Weer Thuis gaat het in deze Podcast31 over vernieuwende woonvormen en over hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen goed ‘landen’ in de wijk?

Auteur(s)

Om tegemoet te komen aan de woonbehoeften van mensen met een psychische kwetsbaarheid, is een ‘arsenaal’ aan woonvormen nodig, zo stelde de Commissie Toekomst Beschermd Wonen. Sommige mensen wonen het liefst zelfstandig in de wijk, terwijl andere mensen de voorkeur geven aan geclusterd wonen. Maar wonen alleen is vaak niet genoeg. De kwetsbaarheid van sommige huurders maakt dat op sommige vlakken wat extra’s nodig is, zodat iemand bijvoorbeeld deel kan nemen aan de samenleving en een sociaal netwerk kan opbouwen.

Welke vernieuwende woonvormen zijn er zodat mensen een ‘zachte landing’ hebben in de wijk? En op welke manier spelen bepaalde aspecten, waaronder ervaringsdeskundigheid en (het belang van) herstel, daarbij een rol? Daarover praten we in deze Podcast31 met:

  • Henke van der Heiden, beleidsadviseur Sociaal Domein, gemeente Gooise Meren
  • Suzan Popovic, ggz-specialist en projectleider gemengd wonen, zorginstelling Lister
  • Simone van Raak, projectleider maatschappelijke ontwikkeling, woningcorporatie Zayaz
Luister naar de podcast

Podcast31

In Podcast31 koppelen we beleid, praktijk én wetenschap. In elke aflevering bespreken we actuele vraagstukken en slimme aanpakken waarmee bestuurders, beleidsmakers en uitvoerders direct aan de slag kunnen. Volg Podcast31 op Spotify of Apple Podcasts.

Contact

Susan van Klaveren 06 57 94 36 78 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan