Podcast31 – Platteland klimaatbestendig

15 mei 2023
Allemaal willen we een gezonde omgeving. Geen verontreinigende uitstoot, een bodem vol leven en vitale ecosystemen. Maar ons landschap verandert ingrijpend. Door de klimaatcrisis, en door hoe wij ermee omgaan. Wat doet dat met ons? In deze special van Podcast31 'Platteland klimaatbestendig' kijken we vanuit de psyche van de mens naar het veranderende klimaat. Daar waar de pijn als eerste gevoeld wordt: in het landelijk gebied.

Auteur(s)

Elske Wits, Martijn Kramer, Martine Veenman (Universiteit Maastricht), Dore Engbersen (Wageningen Universiteit) e.a.

In samenwerking met

In deze Podcast31 gaat podcastmaker Dore van Duivenbode in gesprek met:

  • Martine Veenman, PhD kandidaat planetaire gezondheid aan de Universiteit van Maastricht en een van kartrekkers van onderzoeksproject MANTRA, waarin wetenschappers, maatschappelijke en publieke organisaties kijken naar de gezondheidseffecten van klimaatadaptatie op het platteland.
  • Klimaatpsycholoog Christof Absoel.
  • Bert Visser, betrokken bij Herenboeren in Boekel en de klimaatburgemeester van gemeente Gemert-Bakel.

Heb je interesse om mogelijk als lokale partij betrokken te zijn bij het MANTRA-project? Stuur dan een email naar de volgende onderzoekers:
su-mia.akin@maastrichtuniversity.nl of alette.opperhuizen@wur.nl.

Luister naar de podcast

Podcast31

In Podcast31 koppelen we beleid, praktijk én wetenschap. In elke aflevering bespreken we actuele vraagstukken en slimme aanpakken waarmee bestuurders, beleidsmakers en uitvoerders direct aan de slag kunnen. Volg Podcast31 op Spotify of Apple Podcasts.

 

Gezondheidseffecten van klimaatverandering op het platteland (MANTRA)

Op het platteland zijn grote veranderingen gaande door klimaatverandering en door de maatregelen die nodig zijn om daarmee om te gaan (klimaatadaptatie). Wetenschappers gaan samen met maatschappelijke en publieke organisaties in een groot onderzoeksproject, MANTRA, onderzoek doen naar de gezondheidseffecten van klimaatadaptatie op het platteland.

Contact

Elske Wits 06 29 38 93 43

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan