Platform31 en SamenspelNL helpen overheden op weg bij responsief werken

30 augustus 2022 | Leestijd: 2 minuten
Actieve burgers zijn vaak de aanjagers van verandering en verbeteringen in een wijk of buurt. Dat vraagt een responsieve rol van overheden, namelijk het participeren in het initiatief van de samenleving, in plaats van andersom. Niet de gebruikelijke manier van werken, en nog volop in ontwikkeling. Rondom het onderwerp ‘responsief werken’ valt er nog veel te ontdekken, leren en ontwikkelen. Hoe kom je tot een effectief samenspel tussen actieve burgers en overheden?

Auteur(s)

Professionals bij overheden en uitvoeringsorganisaties helpen om responsief werken toe te passen bij complexe vraagstukken zoals de Omgevingswet en energietransitie. Dat is het doel van de nieuwe samenwerking van Platform31, kennis- en netwerkorganisatie voor stad en regio met SamenspelNL, het netwerk voor responsief werken.

Mirjam Fokkema van Platform31: “We zien een trend dat mensen en organisaties steeds meer zelf in actie komen. Tegelijkertijd worden vraagstukken steeds complexer. Dat leidt tot een veranderende rol van de overheid. Zij is niet meer altijd in de lead, en vraagt om het aangaan van meerdere samenwerkingen met uiteenlopende belanghebbenden. Dat heeft zijn weerslag op het werk van ambtenaren, managers en bestuurders: meer reactief en faciliterend, als responsieve overheid. Doen wat nodig is, empathisch en met oog voor de menselijke maat.”

“Onze samenwerking zet in op het opdoen van inspiratie en het uitwisselen van kennis en ervaring tussen (lokale) overheden. Samen met SamenspelNL organiseren we een reeks bijeenkomsten waarin we responsief werken in een inhoudelijke context plaatsen. De inzichten uit die bijeenkomsten bundelen we op de website van Platform31.”

Inzichten_onderzoek_Responsiviteit_in_de_praktijk_2021

Inzichten uit onderzoek responsief werken in de praktijk 2021

Download deze publicatie

Voor meer informatie, neem contact op met Angela Riddering, initiatiefnemer netwerk Samenspel NL.

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan