Publicatie Participatie

Open stad: Werken aan duurzame en democratische steden

28 januari 2020
In een open stad denken bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties mee met de gemeente over hoe de stad eruit moet zien. Hoe werkt dat meedenken? Wat levert het op? En wat vraagt dat van alle betrokken partijen? In het magazine ‘Open stad: werken aan duurzame en democratische steden’ leggen de onderzoekers van R-LINK uit hoe het werkt aan de hand van 14 praktijkvoorbeelden. Ook presenteren ze 4 spelregels voor een geslaagde stapsgewijze gebiedsontwikkeling in co-creatie tussen burgers, ondernemers en de overheid.

Auteur(s)

Barbara Heebels, Karin de Nijs, Melika Levelt en Stan Majoor (Hogeschool van Amsterdam)

In de afgelopen tien jaar is een meer geleidelijke en zoekende vorm van stedelijke ontwikkeling ontstaan. Ruimtelijke planning krijgt daar een meer ‘open’ karakter, zowel in eindbeeld als in toegang voor andere spelers. Daardoor kunnen kleinschaligere partijen en burgers meedoen aan het proces en de productie van stedelijke ruimte. In zo’n ‘open stad’ is meer ruimte voor experiment en wordt beter meebewogen met de dynamiek en complexiteit van de stad en haar bewoners. Die ontwikkeling van de ‘open stad’ past bij de focus van het langjarige NWO-VerDuS onderzoeksproject R-LINK. Hierin wordt onderzocht hoe kleinschalige bottom-up initiatieven in gebiedsontwikkeling kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

In het magazine ‘Open stad: werken aan duurzame en democratische steden’ verkennen de onderzoekers hoe deze open, meer vraaggerichte en incrementele benadering van stedelijke planning werkt in de praktijk, inclusief uitdagingen en dilemma’s. Daarvoor wordt ingezoomd op de ervaringen van initiatiefnemers en overheden bij 14 projecten in Amsterdam en Groningen. Zo komen de onderzoekers tot belangrijke lessen voor wie zelf wil werken aan een meer open stad.

Meer weten?

R-LINK is een van de vijf grote onderzoeksprojecten binnen VerDuS SURF. Kijk voor meer informatie en publicaties ook op: www.hva.nl/r-link.

Open-stad

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Maarten Hoorn Wonen en ruimte 06 10 15 67 08 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan