Ondermijning op vakantieparken

5 mei 2021
In Gelderland doen gemeenten, samen met onder andere de politie, regelmatig grootscheepse controleacties op vakantieparken in het kader van het Ariadne Project. Ze proberen dan informatie in te winnen en illegale praktijken tegen te gaan. Platform31-onderzoeker Anne Heeger ging mee om te zien wat zich achter de slagboom van een verouderd vakantiepark kan afspelen. In dit luisterartikel vertelt ze wat ze toen zag en meemaakte.

Auteur(s)

Anne Heeger
Luister het artikel

De provincie Gelderland, 51 gemeenten, politie en Openbaar Ministerie werken samen in het Ariadne Project aan de aanpak van ondermijning op en rondom vakantieparken in provincie Gelderland. Ook het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC), de Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (iSZW) zijn aangesloten. De samenwerking maakt controles op vakantieparken effectiever, gaat waterbedeffecten binnen de provincie tegen en legt onderliggende verdienmodellen van criminelen bloot. Er is ook kritiek: de stevige aanpak binnen Gelderland zou voor waterbedeffecten naar andere provincies zorgen en handhaving op parken met kwetsbare personen zou averechts effect hebben op het vertrouwen in de overheid.

Publicatie ‘Werken aan integrale vernieuwing vakantieparken’

Platform31-onderzoeker Anne Heeger ging mee tijdens zo’n controleactie en schreef daarover de voorgelezen reportage die ook is opgenomen in de publicatie ‘Werken aan integrale vernieuwing van vakantieparken: lessen uit de regionale leerkringen’. Daarin vind je meer achtergrondartikelen, columns en interviews over relevante thema’s en vraagstukken bij de aanpak van vakantieparken die aan vernieuwing toe zijn, compleet met verwijzing naar actuele onderzoeken, instrumenten en verdere verdieping.

Contact

Jeroen van der Velden 06 57 94 22 58 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan