Netwerkkaart Europa 2023

Nederlandse steden en hun samenwerking in Europese netwerken en programma’s

2 juli 2023
Van de Nederlandse steden uit de G40 en G4 is 96 procent actief in Europese netwerken en programma’s samen met andere Europese steden. Het populairste thema van samenwerking is Duurzaamheid, Transport en Energie. In 2021 publiceerde Platform31 de eerste Netwerkkaart Europa - dit is de update. De netwerkkaart laat zien welke netwerken en samenwerkingsprogramma’s er in Europa bestaan en welke Nederlandse steden daaraan deelnemen.

Auteur(s)

Martijn Kramer, Roos Marinissen en Razia Ghauharali

In samenwerking met

De netwerkkaart is interessant voor ambtenaren en bestuurders van gemeenten, die willen zien welke steden op welke thema’s in Europees verband actief zijn. Het biedt een overzicht van netwerken en programma’s met hierin een beschrijving, het budget en de deelnemende steden. Ook is er een overzicht per stad beschikbaar. De netwerken en programma’s zijn gerangschikt op vier thema’s: Algemene samenwerking, Ruimte, Economie en Smart Cities, Sociaal en Veiligheid, en Duurzaamheid, Transport en Energie. Op deze manier kunnen steden elkaar vinden rondom thema’s en wordt duidelijk in welke steden kennis is en wordt ontwikkeld op die thema’s.

Naast de steden van de G40, hebben we ook de steden van de G4 opgenomen om hun activiteiten in Europa inzichtelijk te maken voor andere gemeenten. Kortom een handig instrument bij de zoektocht naar Europese kennis en ontwikkelingen in eigen land.

 

Waarom een update?

In 2021 publiceerden we de eerste versie van de netwerkkaart. De tijd heeft niet stilgestaan. Er zijn nieuwe netwerken ontstaan en er is een nieuwe fase van Europese programma’s aangebroken (2021-2027). Nederlandse steden doen weer actief mee.

De netwerkkaart maken we op verzoek van de G40-steden.

P31 Netwerkkaart Europa 2023_230630

Netwerkkaart Europa 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Hidden

Contact

Martijn Kramer 06 83 17 14 81 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan