Naar een gelijkwaardiger samenwerking bij lokaal woonbeleid

Lessen voor huurdersorganisaties, gemeenten en corporaties

28 april 2022
Woningcorporaties, gemeenten en huurdersorganisaties weten elkaar steeds beter te vinden op het gebied van lokaal woonbeleid en prestatieafspraken. Toch zoekt deze 'lokale driehoek' nog vaak naar manieren om de samenwerking verder te verbeteren. Inzicht in elkaars perspectieven, in rolverhoudingen en in onderlinge verwachtingen helpt daarbij. Deze publicatie schetst lessen en kansen voor een betere, meer gelijkwaardige samenwerking tussen gemeente, huurdersorganisatie en corporatie.

Auteur(s)

Tanja Morsheim, Nino Reus en Anne Kunst

Dit onderzoek maakt inzichtelijk hoe gemeente, huurdersorganisatie en corporatie beter en op basis van meer gelijkwaardigheid kunnen samenwerken aan de lokale woonopgave. Het laat onder meer zien dat betrokkenheid van de huurdersorganisaties bij lokaal woonbeleid loont.

Het onderzoek richt zich op de samenwerking tussen partijen binnen het netwerk van de zogenaamde lokale driehoek en zoomt in op:

  • de rolinvulling binnen de overleggen over de prestatieafspraken;
  • de onderlinge verwachtingen van de partijen;
  • de manier waarop de drie partijen georganiseerd zijn;
  • samenwerkingsprocessen die al dan niet bijdragen aan een succesvolle samenwerking.

Praktijkvoorbeelden

De publicatie bevat een viertal praktijkcasussen uit twee kleine en twee (middel)grote gemeenten: Arnhem (Gelderland), Bergen (Noord-Holland), Cranendonck (Noord-Brabant) en Zwolle (Overijssel).

Naar-een-gelijkwaardiger-samenwerking-bij-lokaal-woonbeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Anneloes Blankendaal 06 57 94 22 06

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan