Monitoring en evaluatie: van opties tot plan

4 april 2018
Hoewel monitoring en evaluatie (M&E) vaak samen worden opgepakt, is er een verschil tussen beide. Onder monitoren verstaan we het verzamelen van data om de voortgang te bewaken. In een evaluatie geeft je betekenis aan die data. Idealiter is bij het ontwerpen van een programma of project bedacht hoe de voortgang gemonitord gaat worden en hoe de resultaten geëvalueerd zullen worden. Maar in de dagelijkse praktijk gebeurt het maar al te vaak dat een programma al een eind op streek is voordat je gaat nadenken over monitoring en evaluatie.

Auteur(s)

Lydia Sterrenberg en Wouter Vos

Deze handreiking helpt je op weg om de focus van je monitoring en evaluatie in het vizier te krijgen. Eerst stel je vast voor wie de M&E is en waarom zij een M&E willen. Daarna ga je stap voor stap het doel van de M&E preciezer formuleren en onderzoeken welke data je nodig hebt om je onderzoek goed te kunnen doen. Daarbij weeg je ook de kaders en voorwaarden (zoals budget, menskracht enzovoort) waarbinnen je je M&E moet opzetten. Tot slot oriënteer je je op instrumenten en experts die je bij de uitvoering kunnen ondersteunen.

Het-Vizier-monitoring-en-evaluatie

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Lydia Sterrenberg 06 57 94 18 06 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan