Publicatie Gezondheid en zorg

Lage SES en gezond gedrag

29 maart 2019
Hoe kun je inwoners met een lage sociaaleconomische status stimuleren en motiveren tot gezond gedrag? Een actieonderzoek resulteert in vier perspectieven op langer leven in goede gezondheid.

Auteur(s)

Mensen met een laag inkomen en een lagere opleiding, oftewel een lage sociaaleconomische status (SES), leven gemiddeld zeven jaar korter en worden gemiddeld achttien jaar eerder geconfronteerd met ziekte dan hoger opgeleiden. Deze groep mensen voelt zich ook minder vaak gezond dan hoger opgeleiden.

De gemeente Coevorden kent een relatief hoog aandeel bewoners met een lage sociaaleconomische status en stelde de vraag: Hoe kunnen inwoners van Coevorden met een lage SES gestimuleerd en gemotiveerd worden tot gezond gedrag. Om deze vraag te beantwoorden voerden Toegepast GezondheidsOnderzoek en Social Envoy een actieonderzoek uit.

De financiering van het onderzoek is mogelijk gemaakt door het ministerie van BZK en de gemeente Coevorden.

 

Samenspel

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan