Krachten bundelen in de buurt

5 inspirerende verbindingen tussen sociaal werk en ggz bekeken door een ervaringsdeskundige

10 september 2020
Werken aan een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag staat al lang hoog op de agenda. Hoe kom je tot een persoonsgerichte aanpak voor een groep waar voldoende en toereikende hulp voor nodig is? Zodat deze mensen optimaal kunnen deelnemen aan de samenleving.

Auteur(s)

Susan van Klaveren, Lisan Jansen Lorkeers, Marion Herder, Margit van der Meulen, Julia Ketel, Trista Hanssens, Joke van der Meulen

Denk aan mensen met ernstigste psychische of psychosociale problemen, mensen met dementie of LVB. Het zorgen voor veiligheid – van zowel deze mensen als omwonenden – en integratie in de wijk vormen hierin een belangrijk onderdeel. Deze omslag maken we niet van vandaag op morgen: we staan nog aan het begin. Hoe zorgen we dat de samenleving er klaar voor is?

Deze publicatie geeft een kijkje in de keuken van een vijftal praktijken. Achtereenvolgens zijn dat Leiden, Wageningen, Tiel, Breda en Amstelveen. Daarbij reflecteren een ervaringsdeskundige ggz (Trista Hanssens) en een familie-ervaringsdeskundige (Joke van der Meulen) op de beschreven praktijkvoorbeelden. Immers, ervaringsdeskundigen weten bij uitstek wat de doelgroep nodig heeft om zich welkom te voelen. Maar ook weten zij als geen ander welke weerstand mensen met psychische problemen kunnen ondervinden. Ervaringsdeskundigheid is, naast wetenschappelijke kennis en professionele praktijkkennis, dan ook de derde bron van kennis. Wat valt hen op? Wat spreekt hen aan? Waar zien zij ontwikkelpunten? Achter elke praktijkbeschrijving en in de slotbeschouwing, lees je hun visie.

Met deze publicatie hopen we andere praktijken in het land te inspireren en handvatten te geven bij het zetten van de volgende stap in het prettig samenleven in de buurt. Zodat iedereen zo gewoon mogelijk kan wonen en meedoen in de samenleving, buurt en straat.

Krachten-bundelen-in-de-buurt

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Susan van Klaveren 06 57 94 36 78 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan